Wesp spelbreker

Jonathan Vaughters verliet gistermorgen na 15 kilometer de Tour met de belofte dat hij de Internationale Wielrenunie (UCI) een proces zal aandoen wegens broodroof.

De Amerikaan werd op de rustdag door een wesp in zijn rechterooglid gestoken. De zwelling die vervolgens ontstond, zorgde ervoor dat hij nog slechts met één oog kon kijken. Een medische behandeling met corticosteroïden had het euvel kunnen verhelpen, maar in een gesprek van Vaughters' ploegarts met de UCI werd duidelijk dat die assistentie als dopinggebruik zou worden beschouwd.

,,Belachelijk'', reageerde de renner van de Franse ploeg Crédit Agricole. ,,We worden geacht ons werk te doen in deze wielerronde, maar dat maakt de UCI op deze manier onmogelijk. Met een injectie zou ik binnen drie uur zijn verlost van de zwelling. Dit is pure broodroof en daarom stap ik naar de rechter. Het is de hoogste tijd dat de hele dopingmaterie grondig wordt herzien'', aldus Vaughters.