Kosheen

Als Resist vijf of zes jaar geleden was verschenen, was het de plaat geweest die de drum 'n' bass naar een groter publiek had kunnen brengen. Inmiddels is dat genre verworden tot een ontoegankelijk, weinig avontuurlijk, staalhard, in zichzelf gekeerd, zeg maar: saai soort muziek, waar eigenlijk nauwelijks eer meer aan te behalen valt. Dus is Kosheen voor producers Darren Beale en Mark Morrison, ook als hardcore drum 'n' bass-artiesten opererend onder de namen Decoder respectievelijk Substance, een even creatieve als commerciële uitweg, die heel mooi langs de hitlijsten loopt. Dat Hide U en Catch flinke hits werden, is echter niet eens zozeer te danken aan de knappe manier waarop dit duo methoden en technieken uit de drum 'n' bass op een hitgevoelige manier toepast, maar aan het expressieve, dramatische stemgeluid van zangeres Sian Evans. Zij is het stralend middelpunt van deze band, zij tilt de niet altijd even bijzondere liedjes naar een hoger plan. Daarbij doen de hectisch ratelende drum 'n' bass-ritmes niet eens altijd mee, sterker nog, er staan zelfs echte ballads op de plaat. De drum 'n' bass-purist zal ervan gruwen, maar het grote publiek wordt op die manier handig ingepakt.

Kosheen: Resist (Moksha LP03CD) distr. BMG