Felle strijd om ex-functie van Megawati

Een tweede, beslissende ronde is nodig in de strijd om het vice-presidentschap van Indonesië.

Vijf politici waren vanmiddag in een felle strijd gewikkeld om het vice-presidentschap, dat sinds maandag, toen Megawati Soekarnoputri president werd, vacant is. Tijdens de eerste stemronde in het Volkscongres nam de islamitische politicus Hamzah Haz met 238 stemmen een grote voorsprong. Hij haalde echter geen absolute meerderheid – het totaal uitgebrachte stemmen bedroeg 613 – waardoor een tweede stemronde noodzakelijk werd.

Hamzah Haz is lid van de moslimbeweging Nahdlatul Ulama, de bakermat van de maandag afgezette oud-president Abdurrahman Wahid. Hij is de politieke leider van de Partij voor Eenheid en Ontwikkeling (PPP), de grootste islamitische partij in parlement en Volkscongres. In de tweede ronde moet hij het opnemen tegen parlementsvoorzitter Akbar Tandjung, die 177 stemmen kreeg. Tandjung is de politieke leider van Golkar, ooit het politieke vehikel van oud-president Soeharto, dat zich na diens val bekende tot politieke hervormingen.

De populaire oud-generaal Susilo Bambang Yudhoyono eindigde in de eerste ronde met 122 stemmen op de derde plaats en viel daarmee af. Deze gepensioneerde officier diende onder president Wahid als coördinerend bewindsman van Sociale, Politieke en Veiligheidszaken, maar werd door het staatshoofd aan de kant gezet omdat hij zich verzette tegen uitroeping van de noodtoestand.

President Megawati Soekarnoputri liet vanmorgen geen voorkeur blijken voor een van de vijf kandidaten en een en ander over te laten aan ,,het democratische proces in het Volkscongres''.

Oud-president Wahid, die tot nu toe weigerde het presidentiële Merdeka-paleis te verlaten, kreeg vandaag bezoek van de islamitische dichter Emha Ainun Nadjib. Die vertelde na de ontmoeting dat Wahid zich zorgen maakt over zijn gezondheid. Een artsenteam onder leiding van zijn broer Umar heeft hem vanmorgen onderzocht en concludeerde dat Wahid wegens de stress van de afgelopen dagen het risico loopt van een derde, mogelijk fataal herseninfarct. Daarom zal de 61-jarige moslimleider morgen het paleis verlaten en naar de Verenigde Staten reizen, waar hij voor behandeling zal worden opgenomen in het John Hopkinsziekenhuis te Baltimore, Maryland.

Wahid heeft tegen Nadjib gezegd dat hij zijn opvolgster en jeugdvriendin Megawati ,,het beste wenst bij de leiding van het land''. Gisteren had hij via een woordvoerder laten weten dat hij de buitengewone zitting van het Vlkscongres, die hem maandag afzette, niet accepteerde en zich ,,juridisch en moreel'', dus niet politiek, nog als president beschouwde.