Palestijnen massaal slaags in Gazastrook

Palestijnen zijn vannacht massaal slaags geraakt in de Gazastrook, in een nieuwe ontwikkeling in het tien maanden oude Israëlische-Palestijnse conflict.

Gewapende mannen, onder wie leden van Yasser Arafats Fatah organisatie en van de moslim-fundamentalistische organisatie Hamas, openden het vuur op de woning van Mussa Arafat, de leider van de Palestijnse militaire inlichtingendienst in Gaza-stad. Het vuur werd beantwoord door diens lijfwachten. Op het hoogtepunt van de onlusten waren naar schatting duizend mensen actief rond Mussa Arafats woning. Palestijnse politiemannen verspreidden hen uiteindelijk.

Een zegsman van het `Volksweerstands comité', een door radicale Fatahleden gedomineerde groep die een belangrijke rol speelt in de opstand tegen de Israëlische bezetting, zei dat de woning was aangevallen omdat het Palestijnse Gezag was begonnen militante Palestijnen aan te houden, iets waartoe Israël reeds lang oproept. Er zouden in totaal zeven Palestijnen zijn opgepakt, leiders van het Volksweerstands comité, op beschuldiging van schending van het officieel van kracht zijnde staakt-het-vuren. Het comité riep Palestijnen in de vluchtelingenkampen in de Gazastrook gistermiddag op niet in te stemmen met dit optreden van de Palestijnse autoriteiten die zouden handelen in samenwerking met Israël.

De aanval in Gaza-stad had ongetwijfeld ook te maken met een incident op zondag, waarbij drie leden van het Volksweerstands comité werden gewond door Palestijnse politiemannen bij een controlepost. De drie keerden terug van wat hun organisatie beschreef als een militaire actie tegen een Israëlische nederzetting in het noorden van de Gazastrook. De lezing van het Palestijnse Gezag is dat de politie het vuur opende omdat zij hen aanzag voor Israëlische agenten in burger, die in het gebied zouden opereren. Maar volgens een zegsman van het Volksweerstands comité wist de politie precies wie de mannen waren.

De Israëlische autoriteiten schoten gisteren een activist van de extremistische Islamitische Jihad dood die volgens hen de dag te voren een zelfmoordterrorist in spe met een bom naar Haifa had vervoerd. De laatste werd zondag gearresteerd.

Op de Westelijke Jordaanoever werd vandaag het lijk gevonden van een 17-jarige Israëlische jongen.