Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

GroenLinks: Singh Varma geestelijk ziek

Voormalig Tweede-Kamerlid Tara Oedayraj Singh Varma (GroenLinks) is niet lichamelijk maar geestelijk ziek. Dit blijkt uit een verklaring die GroenLinks-leider Paul Rosenmöller en partijvoorzitter Mirjam de Rijk gisteravond hebben uitgegeven. Volgens haar advocaat, R. Dhalganjansing, daarentegen lijdt Singh Varma wel degelijk aan een dodelijke ziekte: ,,Zij wil de aard van haar ziekte niet prijsgeven, ook niet aan haar partij.''

Singh Varma raakte vorige week opnieuw in opspraak door onderzoek van het tv-programma Opgelicht! (TROS), waarin werd gesteld dat de oud-politica een ernstige ziekte voorwendde om de aandacht af te leiden van financiële problemen. Eerder, in 1994, was Singh Varma in de problemen gekomen door financiële wanorde rondom het Grenada-comité.

Na aanhoudende negatieve berichtgeving hebben Rosenmöller en De Rijk dit weekeinde navraag gedaan bij twee artsen bij wie Singh Varma volgens eigen opgave onder behandeling zou zijn wegens borstkanker. Deze artsen blijken haar niet te kennen. ,,Dat Tara ziek is, is overduidelijk'', zo valt te lezen in de verklaring van GroenLinks. ,,Ze verkeert op dit moment in een zeer verwarde toestand.'' Sinds gisterochtend ,,is zij onder behandeling van een psychiater en wordt verder medisch onderzocht''.

Rosenmöller en De Rijk tonen zich geschokt door de valse voorwendselen waaronder Singh Varma een jaar lang afwezig is geweest als Kamerlid, waarna zij afgelopen mei terugtrad omdat zij nog slechts enkele maanden te leven zou hebben. ,,Het bericht over haar ziekte afgelopen jaar heeft ons en vele anderen diep geraakt. Nu moeten wij vaststellen dat haar mededeling over een ernstige lichamelijke ziekte niet door de feiten wordt gestaafd. (...) Maandenlang hebben wij met haar meegeleefd en haar proberen te steunen. De Tweede-Kamerfractie en de partij zijn verbijsterd over de feiten die zich nu hebben geopenbaard in deze intens trieste kwestie. Ook in de huidige situatie blijven we met haar meeleven, zullen wij haar blijven helpen en hopen wij op een spoedig herstel.''

Singh Varma werd in 1994 lid van de Tweede Kamer en in 1998 herkozen. Ze maakte deel uit van de parlementaire enquêtecommissie die de Bijlmerramp onderzocht. Eerder was ze in Amsterdam gemeenteraadslid voor de CPN.

singh varma: pagina 3