Fins bedrijf koopt tijdschriften VNU

Uitgever VNU verkoopt zijn publiekstijdschriften aan het Finse Sanoma. Dit bedrijf betaalt VNU 1,25 miljard euro (2,75 miljard gulden) voor 250 bladen waaronder Libelle, Panorama, Margriet en Donald Duck.

Dat heeft VNU vanmorgen bekendgemaakt. Ook populaire websites als Ilse en Startpagina zullen aan Sanoma worden overgedragen. Het Finse bedrijf wordt de belangrijkste internetuitgever in Nederland.

VNU is tevreden met de betaalde prijs. ,,De Finnen betalen cash'', aldus financieel bestuurslid Frans Cremers vanmorgen in een toelichting. ,,Ik kan niet verhullen dat we destijds [eind vorig jaar, red.] verwachtten meer te krijgen, maar gezien het economisch klimaat is de prijs redelijk.''

De VNU-dochterondernemingen waarin de publiekstijdschriften zijn ondergebracht heten VNU Tijdschriften (Nederland), Mediaxis (België), VNU Magazines (in vijf Europese landen) en Aldipress (verkoop en distributie in Nederland).

VNU-dochters als CVI Media en Independent Media Holding (in Rusland) zijn uitgesloten van de transactie. De omzet van de verkochte werkmaatschappijen bedroeg in het afgelopen jaar 816 miljoen euro. Er werken 3.500 mensen. De overname heeft geen gedwongen ontslagen tot gevolg.

Sanoma is het grootste mediaconcern van Finland, gevestigd in Helsinki en daar genoteerd aan de beurs. Het bedrijf was vorig jaar winstgevend en behaalde een omzet van 1,4 miljard euro met circa 13.000 mensen. Sanoma is uitgever van tijdschriften, dagbladen, boeken en leermiddelen. Internetactiviteiten zijn goed voor 5 procent van de omzet.

VNU besloot eind vorig jaar tot de verkoop van zijn tijdschriften en de educatieve uitgeverijen, zoals Malmberg. De Britse investeringsmaatschappij 3i heeft voor Malmberg bijna een half miljard gulden geboden. ,,De gesprekken met 3i lopen nog steeds'', zegt Cremers. Met de opbrengst wil VNU onder meer de overname bekostigen van het Amerikaanse marktonderzoeksbureau ACNielsen (kosten: 2,6 miljard euro). Cremers verwacht dat de overname voor 85 procent gefinancierd kan worden met de verkochte tijdschriften en de gedane uitgifte van een lening die op termijn kan worden omgezet in aandelen. ,,De overige 15 procent doen we met [gewone] leningen.''

De verkoop van de tijdschriftengroep heeft VNU meer tijd gekost dan het concern had gedacht. ,,We hebben tot het allerlaatste moment onderhandeld. Pas vanmorgen om zeven uur zijn de handtekeningen gezet. Parallel aan de onderhandelingen met de Finnen hebben we ook nog met een andere partij gesproken.'' Het gaat hier mogelijk om CVC Capital.

VNU: pagina 9