Japan wil op `kakkerlak' blijven jagen

Een Japanse diplomaat heeft milieu-activisten over de hele wereld tegen zich in het harnas gejaagd met de opmerking dat dwergvinwalvissen de ,,kakkerlakken van de zee'' zijn.

,,Er zijn er te veel van'', aldus de diplomaat, en ze ,,zwemmen zo snel.'' Masayki Komatsu deed zijn gewraakte uitspraken op de Australische tv-zender ABC. Volgende week is in Londen de jaarlijkse bijeenkomst van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC). Samen met Nieuw Zeeland voert Australië campagne voor een totaalverbod op de vangst van walvissen in de Grote Oceaan.

Komatsu zorgde ook voor beroering met de erkenning dat Japan ontwikkelingshulp gebruikt om steun te verwerven voor het standpunt dat de walvisjacht niet moet verdwijnen. ,,Japan beschikt niet over militaire machtsmiddelen'', zei Komatsu. ,,Jullie (Australië) kunnen je militaire macht doen gelden in Oost-Timor. Dat geldt niet voor Japan. Japan maakt gebruik van zijn diplomatieke kanalen en zijn overzeese hulp.''

Overigens wil men aan Japanse zijde niet spreken van het `kopen van stemmen'. Elk land gebruikt zijn ontwikkelingshulp, zei Komatsu vanochtend op de Nieuw-Zeelandse radio. ,,En je mag enige waardering verwachten van de landen die hulp ontvangen.''

Sinds 1982 bestaat wereldwijd een verbod op commerciële walvisvangst. Maar landen als Japan en Noorwegen blijven walvissen vangen voor `wetenschappelijke doeleinden' en proberen het commerciële vangstverbod opgeheven te krijgen. Australië en Nieuw Zeeland willen de Grote Oceaan de status van een beschermd gebied geven, waar onder geen enkele voorwaarde op walvissen mag worden gejaagd. Maar eilandstaatjes als Antigua en Barbuda, de Dominicaanse Republiek en St. Kitts en Nevis hebben aangegeven tegen te stemmen. Het voorstel zal het daarom opnieuw niet halen, verwacht ook Komatsu. ,,Het draait op niets uit want het mist elke wetenschappelijke onderbouwing.''