Armstrong loopt minuut uit op Ullrich

Lance Armstrong won gisteren de klimtijdrit naar Chamrousse. De Amerikaanse wielrenner was in de elfde etappe van de Tour de France precies een minuut sneller dan zijn Duitse rivaal Jan Ullrich. De Fransman François Simon behield de gele trui.

Voor het eerst sinds vijf jaar had de wedstrijdleiding van de Tour weer een klimtijdrit in het routeschema opgenomen. Het parcours over 32 kilometer kende een vlakke aanloop. In de tweede helft van de race moesten de renners een klim met een stijgingspercentage van 7.1 procent bedwingen.

Armstrong was aan het begin en aan het eind veruit de snelste coureur. In het middengedeelte verloor hij een handvol seconden op Ullrich. Armstrong reed met een iets zwaarder verzet dan de vorige dag, maar pedaleerde in dezelfde soepele cadans naar de top. Hij was nog beter in vorm dan in de eerste bergetappe naar Alpe d'Huez, toen hij een tandwiel met 22 kransjes miste. Hij moest daar met een lichtere versnelling rijden dan hem lief was.

Armstrong profiteerde van de serieuze voorbereiding op de klimtijdrit. Hij had dit voorjaar speciaal voor deze koersdag een trainingskamp belegd in Grenoble en het parcours vijf keer gereden. ,,Ik ben hier vier, vijf keer naar boven gereden. Precies weet ik het niet meer, soms deden we alleen de eerste negen kilometer van de klim'', zei hij gisteren.

In het algemeen klassement heeft Armstrong drieënhalve minuut voorsprong op Ullrich. De renner van Telekom was gisteren op zijn beurt veel sneller dan de andere klassementsrenners. De Spanjaard Joseba Beloki was derde in de klimtijdrit. Hij was ruim anderhalve minuut langzamer dan Armstrong.

Armstrong deed ook goede zaken met het oog op de gele trui. Hij verkleinde zijn achterstand op Simon tot ruim dertien minuten. De Fransman verloor gisteren precies zeven minuten op de ritwinnaar. De Kazakstaan Andrei Kivilev blijft tweede in het klassement. Hij verspeelde ruim zes minuten op Armstrong en heeft in de tussenstand iets meer dan twee minuten voorsprong. Armstrong was blij met het grote tijdsverschil met Kivilev. De zwakke klimmer Simon is geen serieuze concurrent.

Armstrong gaat de Pyreneeën in met de wetenschap dat de concurrentie verwacht dat zijn ploeg de koers zal controleren. ,,Iedereen kijkt naar ons, ook al hebben we de gele trui nog niet in ons bezit.'' Het is misschien zijn enige zorg. De US Postals maken tot dusverre een niet bepaald frisse indruk. ,,We hebben veel pech gehad, maar ik voorzie dat het beter zal gaan. Dat zag ik aan de koppies tijdens het diner.''

Vandaag staat de eerste rustdag op het programma. Vanaf morgen rijdt het peloton drie dagen in de Pyreneeën. Daarna volgt een tweede rustdag en vervolgens drie vlakke etappes. Twee dagen voor het einde van de Tour staat nog een race tegen de klok op het programma. Armstrong heeft in de afgelopen drie edities alle individuele tijdritten in de Tour gewonnen.