Straf en boete voor drietal TVM-ploeg

De rechtbank in Reims heeft oud-ploegleider Cees Priem van de wielerformatie TVM gisteren veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden en een boete van bijna 30.000 gulden voor zijn betrokkenheid in een dopingaffaire van 1998.

Oud-verzorger Jan Moors kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden en een boete van ongeveer 3.000 gulden. De toenmalige Russische ploegarts Andrei Michailov kreeg een jaar voorwaardelijk en een boete van 20.000 gulden. De vonnissen van de rechtbank zijn iets lichter dan de eisen die de aanklager vorige maand op tafel legde. De drie veroordeelden gaan in beroep tegen de uitspraak.

Priem, Moors en Michailov werden schuldig bevonden aan het invoeren van verboden middelen, wat in Frankrijk een strafbaar feit is. Ze werden ook schuldig bevonden aan het aanzetten tot het gebruik van doping. Tijdens de Tour de France vond de politie drie jaar geleden medicamenten in de hotels van TVM. Bij bloed- en urineonderzoek van de renners vonden Franse artsen later sporen van verboden middelen.

Voorzitter Atsma van de Koninklijke Nederlandse Wielrenunie verklaarde na het vonnis dat voor Priem op dit moment geen plaats is in de Nederlandse wielersport. ,,De rechtbanken in Frankrijk zijn net zo onafhankelijk als in Nederland. De boete is niet voorwaardelijk'', aldus Atsma in een radio-interview. ,,Dus is er sprake van een veroordeling en sprake van schuld. Ik zeg op dit moment. Nooit wil ik uitsluiten. Maar op dit moment is er voor Priem geen rol meer weggelegd.'' Hij is van oordeel dat zijn bond hard moet optreden tegen overtredingen van de dopingwetten.

Aanleiding voor de huiszoekingen was een vondst van 104 ampullen EPO in een materiaalwagen van TVM in het voorjaar van 1998. De drie veroordeelden verdedigden zich voor de rechtbank met een verwijzing naar een kinderziekenhuis in Moskou, waar Michailov destijds nierpatiënten aan de ampullen EPO zou hebben geholpen. EPO is een eiwithormoon dat de zuurstofopname vergroot.

Advocaat Van Mierlo verklaarde dat zijn cliënten niet akkoord gaan met de straffen. ,,Juridisch gezien is er alle aanleiding tegen dit vonnis in hoger beroep te gaan. Hier is geen recht gesproken. Ik realiseer me evenwel ook het dilemma van de drie betrokkenen dat zij onderhand dit boek willen sluiten.''

Priem bleef bij zijn verhaal over de partijdige Franse justitie die de Nederlanders als zondebok zouden uitkiezen voor de grootschalige aanpak tegen doping in de sport. ,,Dit gevecht valt voor mij toch niet te winnen'', zei hij.

De straffen voor de drie veroordeelden van TVM vallen hoger uit dan de straffen in de zaak-Festina. Bij deze Franse wielerploeg hebben bijna alle betrokkenen vorig jaar bekend dat zij eerder in georganiseerd verband doping vervoerden en gebruikten. De betrokkenen bij TVM hebben officieel nooit bekend dat zij met verboden middelen in de weer waren.