Hard worstelen voor de show

Hij meent het serieus. De baas van de World Wrestle Federation, de grootste Amerikaanse sportbond van showworstelaars. Volgens Vince MacMahon is er geen verschil tussen de World Wrestle Federation (WWF) en pakweg de Muppets: allebei familiebedrijven en in beide gevallen spelen echte mensen bedachte karakters. Het grootste verschil is evenwel dat de door de WWF geëngageerde showworstelaars geen poppen zijn, natuurlijk. Hij zegt het met de meest serieuze uitdrukking die hij op zijn zonnebankgebruinde gezicht kan toveren. Er worden trouwens wel poppen gemaakt van de als gladiatoren in stadions binnengejuichte worstelaars, die bijnamen hebben als Mankind, The Rock of The Snake.

De documentaire Beyond the Mat voert de kijker binnen in een wereld waar zeker de Nederlandse toeschouwer, met uitzondering van diegenen die regelmatig op Eurosport afstemmen, weinig weet van zal hebben. Maar wat een wereld! Een wereld van krachttermen en te grote brillen met getinte glazen. Een wereld waarin tienduizenden handen applaudisseren voor mannen (en een enkele vrouw) die zich met vuilnisbakken op hun hoofd laten timmeren, in prikkeldraad vallen of hun kaak breken in de ring en dan nog een paar extra kaakstoten incasseren. Een wereld waarin alles geënsceneerd is, inclusief het verloop en de winnaar van het gevecht, maar waarin het resultaat echter dan echt is. Er vloeit bloed, scheuren oren af, breken botten, worden tanden uit de mond geslagen en overdoses testosteron aangemaakt.

Regisseur en samensteller Barry W. Blaustein schreef teksten voor Eddie Murphy's optredens in de fameuze televisieshow Saturday Night Live en naderhand ook nog de scenario's voor de Murphy-films Police Academy 2, Coming to America en de beide Nutty Professor-films. De schone schijn van politiek correct denken is hem vreemd. Dat beklemtoont hij nog eens aan het begin van Beyond the Mat, wanneer hij zijn uitgangspunten om deze documentaire te maken schaamteloos omschrijft als die van een fan die zich eens wat verder wilde verdiepen in het onderwerp van zijn fascinatie.

Zijn onvoorwaardelijke interesse voor de wereld van het showworstelen heeft er ongetwijfeld toe geleid dat hij het vertrouwen van die enorme kerels kon winnen en hun levensverhalen vastleggen. Dat levert taferelen op waar je met open mond naar kunt kijken. Zoals de introductie van de nieuwe ster Darren Drozdov, bijgenaamd Puke, die furore zou moeten gaan maken omdat hij op commando kan kotsen. Of de kinderen van Mankind die door hun moeder worden meegenomen naar het stadion en dan samen met haar zitten te gruwen en te huilen om het geweld dat hun vader en echtgenoot wordt aangedaan. Maar waarom zitten ze daar in de eerste plaats? Dat is slechts één van de vele vragen waarvan het niet in de ambitie van de film lag om hem te beantwoorden.

Beyond the Mat. Regie: Barry W. Blaustein. Met: Mick "Mankind" Foley, Terry Funk, Jake "The Snake" Roberts, The Rock, Chyna. In: City, Pathé, Amster- dam; Pathé, Scheveningen.