Israël weer doelwit van bomaanslag

De opening van de 16de Maccabiah, de joodse Olympische spelen, is gisteravond overschaduwd door een Palestijnse zelfmoordaanslag waarbij twee Israëlische soldaten werden gedood.

Op het treinstation Binyamina, op de lijn Tel Aviv-Haifa ging volgens de politie een Palestijnse zelfmoordenaar uit Jenin met twintig kilo springstoffen in een gordel om zijn lichaam gewikkeld de lucht in. Bij de aanslag werden acht mensen gewond van wie twee ernstige verwondingen opliepen. Het was de eerste zelfmoordaanslag binnen de Israëlische grenzen sinds CIA-directeur George Tenet vorige maand een wankel bestand bewerkstelligde.

De extremistische Islamitische Jihad nam gisteravond de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich. Vandaag beloofde de groep ,,verdere verzetsoperaties''. De Israëlische veiligheidsdiensten hebben via de media gewaarschuwd voor zeer dodelijke Palestijnse aanslagen voor en tijdens de Maccabiah. Wegens de ernst van de veiligheidssituatie heeft de minister van defensie Benjamin Ben Eliezer vanmorgen besloten een geplande reis naar Washington voor topoverleg in de Amerikaanse hoofdstad af te zeggen.

Israëlische tanks namen gisteravond in reactie op de aanslag Palestijnse posities in Jenin en Tulkarem, twee Palestijnse steden in autonoom gebied op de Westelijke Jordaanoever, onder vuur. Waarschijnlijk hield premier Ariel Sharon zich nog in om de aandacht niet nog meer af te leiden van de Maccabiah, die toch al ernstig te lijden hebben onder het Israëlisch-Palestijnse conflict. Zijn regering besloot enkele dagen geleden ondanks het huidige staakt-het-vuren vijandelijke Palestijnse acties onmiddellijk met tankvuur en andere militaire middelen te beantwoorden.

Het Palestijnse zelfbestuur van Yasser Arafat veroordeelde gisteravond de aanslag in Binyamina. Gisteren maakte Jibril Rajub, het hoofd van de Palestijnse veiligheidsdienst op de Westelijke Jordaanoever, al bezwaar tegen Palestijnse aanslagen in Israël die naar zijn zeggen de Palestijnse zaak meer schade berokkenen dan winst opleveren.

Sharon stelde gisteravond ondanks de Palestijnse veroordeling van de aanslag het zelfbestuur van Arafat verantwoordelijk voor de aanslag. Volgens hem heeft Arafat nog steeds niet besloten de Palestijnse terreur aan banden te leggen.

De aanslag kwam kort na een onderhoud van minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres met Arafat in Kairo. ,,Je bent verantwoordelijk voor de moord op kinderen'', wierp gisteren een parlementariër van de rechtse Likudpartij gisteren Peres voor de voeten. Voor de eerste maal woonde Peres een bijeenkomst van de parlementsfractie van Likud bij.

Peres heeft van Sharon toestemming gekregen naar eigen inzicht Arafat te ontmoeten. Volgens aanhangers van ex-premier Benjamin Netanyahu spelen Sharon en Peres Arafat in de kaart. Arafats internationale positie wordt versterkt op het moment dat we van hem afwillen, redeneert de oppositie tegen Sharon binnen Likud.

De Maccabiah werden gisteravond in Jeruzalem geopend. De spelen duren tot 23 juli. Wegens de veiligheidssituatie zijn slechts 2.000 joodse sportlieden uit 46 landen naar Israël gekomen – duizenden hebben afgezegd. Slechts één Nederlandse vertegenwoordiger liep achter de Nederlandse vlag. Hij werd door de Israëlische media als een echte zionist geroemd omdat hij het verbod van Maccabi-Nederland had getrotseerd om mee te doen. Om veiligheidsredenen en te weinig deelnemers zullen de spelen drie dagen korter duren dan was voorzien. Op het laatste moment werd onder zware druk van de regering Sharon besloten om de spelen om zionistische redenen en om het moreel van de Israëlische bevolking op te krikken te laten doorgaan.