Ahold koopt in VS heel Peapod

Ahold neemt deze maand de Amerikaanse internetkruidenier Peapod over. Het concern heeft al 58 procent van de aandelen Peapod in handen en doet deze maand een bod doen op de resterende aandelen.

Ahold wil 2,15 dollar (5,54 gulden) per aandeel betalen, een premie van 72 procent op de slotkoers van afgelopen vrijdag. De Nederlanders kwamen in overleg met het bestuur van Peapod tot de prijs van in totaal 35 miljoen dollar.

Als reden voor de overname noemde chief financial officer Michiel Meurs van Ahold de toenemende behoefte aan thuisbezorging in de Verenigde Staten. ,,Met Peapod als volledige dochter zal Ahold zich verder kunnen ontwikkelen en nog beter kunnen inspelen op de wensen en behoeften van onze klanten.''

Peapod werd in 1989 opgericht in Chicago. Het heeft 120.000 klanten in vijf grote Amerikaanse stedelijke gebieden. Het bedrijf lijdt nog wel verlies, maar denkt vanaf 2003 winst te maken. Vorig jaar boekte de internetkruidenier een omzet van 239 miljoen gulden, vergelijkbaar met de omzet van vier grote Albert Heijn-winkels.

Peapod is de enige overgebleven Amerikaanse internetkruidenier. Vorige maand werd surseance van betaling aangevraagd door het Amerikaanse bedrijf Webvan. Streamline en Home Grocer gingen Webvan voor. Webvan ging in november 1999 naar de beurs voor 8,7 miljard dollar. Het faillissement betekent ontslag voor 2000 werknemers.

In tegenstelling tot andere e-kruideniers, heeft Peapod geen aparte magazijnen voor de opslag van levensmiddelen. Peapod distribueert de producten vanuit de reguliere magazijnen die bij de supermarkten horen, wat kosten bespaart. Ook reclame maken is goedkoper via de supermarkten.