Brussel verbaasd over cijfers Italië

De Italiaanse minister van Financiën, Guilio Tremonti, heeft de Europese Commissie ervan verzekerd dat zijn land zich zal houden aan de afspraken in het meerjarige stabiliteitsprogramma over de overheidsfinanciën. De woordvoerder van Eurocommissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) verklaarde vanmiddag dat de Italiaanse bewindsman hierover een brief naar Brussel heeft gestuurd. Ook spraken Solbes en Tremonti vanmorgen telefonisch met elkaar over de kwestie.

Solbes' woordvoerder toonde zich gisteren nog ,,verrast'' over de aankondiging van Tremonti dat het Italiaanse budgettekort dit jaar met 1,9 a 2,6 procent veel hoger zou uitvallen dan de beoogde 0,8 procent uit het stabiliteitsprogramma en de door de Commissie in april voorspelde 1,3 procent. De woordvoerder vond het ook ,,geen goed voorbeeld van economische beleidscoordinatie'' in de EU. Tremonti had zijn mededeling op de Italiaanse televisie gedaan. Maandag had hij in Brussel in de Eurogroep – de twaalf ministers uit de landen van de eurozone – gezwegen over de nieuwe budgetcijfers.. Wel had Tremonti aangegeven dat Italië zich zou houden aan de afspraak om de overheidsbegroting in 2003 in evenwicht te brengen.

Volgens Solbes' woordvoerder heeft Tremonti in zijn brief aangegeven dat hij maatregelen wil nemen die het budget ,,in overeenstemming'' met het stabiliteitsprogramma moeten brengen. In Brussel wordt er rekening mee gehouden dat Tremonit bewust 'slecht nieuws' in eigen land bracht om de geesten rijp te maken voor saneringen. Volgens Solbes' woordvoerder buigt de Commissie zich deze herfst over budgetcijfers.