Apotheker haalt veel fouten uit recepten

Met zeker 10 procent van de recepten die een apotheker krijgt is er iets mis. Elke dag grijpen apothekers zo'n 55.000 keer in. Ze veranderen de medicatie zelf of hebben daarover contact met de huisarts. In bijna een kwart van de gevallen gaat het om een onjuiste combinatie van medicijnen en bij 15 procent om onjuiste dosering. Dit blijkt uit onderzoek dat voor het departement Drenthe-Hanzeland van de apothekersorganisatie KNMP werd gedaan naar de mate waarin apothekers de hun aangeboden recepten moeten corrigeren. Volgens de onderzoekers voorkomt het ingrijpen vaak dat de patiënt door de medicijnen in ernstige gezondheidsproblemen komt. Minister Borst (Volksgezondheid) noemt de extra controle door apothekers een belangrijke reden om het huisartsen op den duur niet meer toe te staan er zelf een apotheek op na te houden.