Vd Ploeg wil geld voor archeologie

Staatssecretaris Van der Ploeg (Cultuur) wil kabinet en Kamer zover krijgen dat ze 20 miljoen gulden ter beschikking stellen aan gemeenten en provincies. Die kunnen daaruit extra lasten betalen die het gevolg zijn van het uitvoeren van het Verdrag van Valletta.

Dit verdrag uit 1992 beoogt onderzoek van het zogenoemde archeologische bodemarchief. Voordat ergens gebouwd wordt, moeten gemeenten, provincies en bijvoorbeeld ook projectontwikkelaars uitzoeken of de bodem archeologisch gezien waardevol is. Belangrijke vondsten moeten zij veiligstellen.

De 20 miljoen is alleen voor de overheden. Bedrijven kunnen voorlopig nog niet op een fonds rekenen, aldus Van der Ploeg dinsdag tijdens een bezoek aan een opgraving in Alphen aan den Rijn. Mogelijk zijn er op langere termijn wel mogelijkheden voor ondernemers die op zeer waardevolle vondsten en daardoor buitensporige kosten stuiten.