Kalsbeek wil pedagogische aanpak boefjes

Staatssecretaris E. Kalsbeek (Justitie) gaat zich intensief bemoeien met de aanpak van de harde kern van Marokkaanse jongeren in Utrecht. Dat is de uitkomst van een ontmoeting die ze vanochtend had met burgemeester A. Brouwer, hoofdofficier I. Klopper en korpschef P. Vogelzang. Kalsbeek pleitte voor een pedagogische heropvoeding van harde kern-jongeren in het hele land, waarbij de nadruk ligt op de hulpverlening en niet alleen op een strafrechtelijke aanpak waarvoor Vogelzang onlangs nog had gepleit.

De Utrechtse politie gaat het komend jaar twintig jongeren, behorende tot de top van de harde kern, intensief volgen bij hun dagelijkse verrichtingen. De jongens zullen niet afkomstig zijn uit één wijk in de stad. De uitkomsten van dat onderzoek worden gebruikt voor de nota Intensivering Jeugdcriminaliteit die volgend jaar zal verschijnen.

Daarnaast wil Kalsbeek dat er gebruik wordt gemaakt van de openstaande plaatsen bij Jeugdreclassering voor Individuele Trajectbegeleiding van zware jongens. Het ministerie van Justitie heeft plaatsen aangekocht bij het Glenn Mill-internaat en er komen experimenten in Utrecht met nachtdetentie en `justitie in de buurt'.

Korpschef Vogelzang die zich hard maakte voor de toepassing van het strafrecht voor volwassenen op minderjarige criminelen, kon zich vanochtend vinden in de combinatie van strafrecht en gedragsbeïnvloeding. ,,Of het nu met behulp van het strafrecht gebeurt of niet'', zei hij. ,,Jongeren moeten in een stramien komen waaraan ze niet kunnen ontsnappen. Het jeugdstrafrecht geeft te gemakkelijk nog een kans.''