Secretaris van Oranje Comité opgestapt

Algemeen secretaris F. van der Vorm van het Nationaal Oranje Comité heeft per direct zijn functie neergelegd.

Hij is in opspraak geraakt door beschuldigingen van enkele voormalige medewerkers die zeggen door hem financieel gedupeerd te zijn.

Van der Vorm ontkent de aantijgingen, maar zegt dat de voorbereiding op het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander ,,niet te lijden mag hebben van een welles-nietesspelletje''.

Het Nationaal Oranje Comité organiseert de festiviteiten rondom het huwelijk van Máxima en Willem-Alexander. In het comité zitten negen leden, onder wie de commissaris van de koningin van Zuid-Holland, J. Franssen, en de burgemeesters van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, respectievelijk J. Cohen, I. Opstelten en W. Deetman.

Van der Vorm had zitting in het comité als secretaris van de Stichting Koninklijk Verbonden, een samenwerkingsverband tussen de 550 `koninklijke' bedrijven, verenigingen en instellingen.

Van der Vorm richtte in maart van dit jaar het comité op met J.Pommer, de voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen in Nederland.

Het Nationaal Comité draagt ook zorg voor het Nationaal Geschenk, dat het bruidspaar na het sluiten van het huwelijk aangeboden zal worden. Het comité wil niet reageren op de kwestie, ,,omdat het privé-zaken betreft''.

Dit weekeinde kwam de zaak aan het rollen na een publicatie in de Haagsche Courant. In het artikel doen enkele voormalige werknemers van Van der Vorm hun beklag over zijn financiële praktijken in het verleden. Zo zou een mediabureau dat Van der Vorm bij het lanceren van een tijdschrift adviseerde, nog 40.000 gulden tegoed hebben.

Verder zeggen twee journalisten die voor het orgaan van de Stichting Koninklijk Verbonden schreven, dat zij nog geld tegoed hebben van Van der Vorm. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) bevestigt dit en zegt dat het om duizend gulden gaat. ,,De heer Van der Vorm voldoet hierin niet aan zijn betalingsplicht'', aldus juridisch medewerkster P. Oudhoff van de NVJ.

Van der Vorm zegt ,,afstand te nemen van deze beschuldigingen''. ,,Ik wil ze graag weerleggen, maar ik kan dat niet doen met twee petten op'', aldus de nu afgetreden algemeen secretaris van het Nationaal Oranje Comité.