Vrinden

Op weg naar de top maak je vrienden en vijanden. Dat weten alle carrièretijgers. Geen probleem, zolang je het maar zakelijk houdt. Dat geldt ook voor de baggerwereld: een goede baggeraar gooit niet met modder. De laatste tegelspreuk is geleend van HBG's bestuursvoorzitter Carel Jan Reigersman. Jaap Peters, synoniem met verantwoord bestuur sinds zijn bijbel over corporate governance, koos deze week partij voor HBG in de baggeroorlog.

De ondernemingskamer twijfelt echter aan de zakelijkheid bij HBG, vindt de besluitvorming bij het concern zelfs soms irrationeel. Het gerechtshof provoceert met zijn uitspraak het old-boys network, inclusief zichzelf. Peters nam het op voor HBG, nu gaat hij in opdracht van het hof zelf onderzoek doen naar wanbeleid bij het concern. De bestuurder leidt samen met Lou Traas, een van de raadsheren van het hof, het administratiekantoor van Wolters Kluwer. President-commissaris Aernout Loudon van HBG wordt door Jean den Hoed, de andere raadsheer in de ondernemingskamer, uitgedaagd. Ooit was Loudon de baas van Den Hoed bij Akzo Nobel. Nu zitten ze samen bij Vendex: Den Hoed als commissaris, Loudon als voorzitter van de Stichting Preferente Aandelen. HBG-commissaris Cor Herkströter kent Den Hoed van de IASC, de internationale accountancy-organisatie.

En Huub Willems, de president van de ondernemingskamer? Paait hij nog wat zakenpartners? Ach, alleen bij de Vereniging Corporate Litigation. In de club juristen die zich over het groeiend aantal ondernemingsconflicten buigt, studeert hij samen met Peter Wakkie op de laatste ontwikkelingen. Wakkie ving als advocaat van HBG deze week bot in Amsterdam. Sans rancune.