Martinus Nijhoff-prijs voor Judit Gera

Judit Gera krijgt de Martinus Nijhoff Prijs voor vertalingen voor haar omzettingen van Nederlandse literatuur in het Hongaars. Ze krijgt de prijs (100.000 gulden) op 30 oktober in De Nieuwe Kerk te Amsterdam.

Judit Gera (Boedapest, 1954) is hoofd van de afdeling Nederlands van de Eótvós Loránd Universiteit te Boedapest en vertaalt sinds eind jaren zeventig Nederlandse literatuur in het Hongaars. Zij vertaalde onder anderen werk van schrijvers als Marga Minco, Jan Wolkers, Hella Haasse, Leon de Winter, en Rutger Kopland.

,,De verschillen tussen het Nederlands en het Hongaars zijn op allerlei manieren groot, maar Gera weet hier bijzonder goed mee om te gaan'', aldus de jury.

De Martinus Nijhoff Prijs is een van de oeuvreprijzen van het Prins Claus Cultuurfonds.