Zuid-Afrika jaagt landlozen van grond

Duizenden arme zwarten die dachten eindelijk een lapje eigen grond te hebben veroverd, zijn vanmorgen door de Zuid-Afrikaanse regering met geweld verjaagd. De politie verrichtte enkele tientallen arrestaties.

Een rechtbank bekrachtigde vanmorgen het ontruimingsbevel dat de ANC-regering tegen de landlozen had uitgevaardigd. Minister van Landbouw Thoko Didiza had gewaarschuwd dat ,,krakers'' die niet vrijwillig zouden weggaan, hardhandig zouden worden aangepakt.

Zo'n 7.000 landlozen hebben vlakbij het internationale vliegveld van Johannesburg een stukje grond gekocht van de Pan Africanist Congress (PAC), een radicale kleine partij die in het parlement is vertegenwoordigd. Ze hebben 25 rand, nog geen tien gulden, voor de grond betaald. Volgens een vertegenwoordiger van de PAC gaat al dat geld naar een fonds waaruit gemeenschapsvoorzieningen, zoals de aanleg van wegen en riolering, zullen worden bekostigd.

De lokale partijvoorzitter Silis Rini zegt dat het land ,,van niemand is''. ,,Het is van de Afrikanen.'' Maar volgens de regering is de grond gedeeltelijk particulier eigendom en voor het grootste deel overheidsbezit. Minister van Huisvesting Sankie Mthembi-Mahanyele noemde de landbezetting ,,onwettig''. Hij zei dat de regering landjepik zoals in het buurland Zimbabwe niet tolereert.

Land is een emotioneel en politiek zeer beladen thema in Zuid-Afrika. Zeven jaar na de beëindiging van het apartheidsregime zijn nog grote delen van het land in blanke handen. Van het beloofde landhervormingsbeleid komt tot nu toe weinig terecht.

Voor de vele landlozen die op het grondgebied vlakbij het vliegveld al de fundamenten voor hun simpele onderkomens hebben gelegd, is de dreigende ontruiming niet minder dan een drama. De 38-jarige Stephen Mdaka zwaait met het eigendomspapier dat hij van de oppositiepartij heeft gekregen. Hij wijst op het officiële zegel. ,,Ze kunnen me toch niet zomaar van mijn grond zetten. Ik sta al sinds 1996 ingeschreven voor huisvesting. Langer wachten kan ik niet.''