Weer overname Philips van medische systemen

Elektronicaconcern Philips koopt voor 1,1 miljard dollar (ruim 2,8 miljard gulden) de medische divisie van het Britse bedrijf Marconi. Met de overname wordt Philips Medical Systems naar eigen zeggen 's werelds tweede producent van apparatuur voor medische diagnose en de (automatiserings)diensten die daarbij horen.

Dat zou betekenen dat Philips het Duitse Siemens, na het Amerikaanse General Electric de huidige nummer twee op de wereldmarkt, voorbijstevent met een totale omzet van 5 miljard dollar (13 miljard gulden). Met de overname van Marconi Medical Systems komt het totale bedrag waarvoor Philips Medische Systemen in de afgelopen drie jaar bedrijven heeft gekocht op 5,6 miljard dollar (meer dan 14 miljard gulden).

Een mogelijke drijfveer voor de overnames is dat Philips van zijn divisie medische systemen een sterk onafhankelijk bedrijf wil maken, dat op eigen benen kan staan. Philips Medical zegt vanaf nu prioriteit te willen geven aan de integratie van de bedrijven die in de afgelopen jaren zijn gekocht.

De acquisitie van Marconi Medical Systems versterkt Philips' positie op de markt op het gebied van twee snelgroeiende technologieën die worden gebruikt voor medische diagnose: computed tomography, een variant op röntgenstraling, en magnetische resonantie, diagnose met behulp van magnetische velden. Deze alternatieven voor röntgenapparatuur, het grootste maar tegelijk minst groeiende marktsegment, zijn samen met de zogeheten ultrasoundtoepassingen (geluidsgolven) in opkomst omdat bij toepassing daarvan minder inbreuk wordt gemaakt op het lichaam.

Philips Medical wil een deel van Marconi doorverkopen. Het gaat om Marconi Healthcare Products, een divisie die onderdelen voor medische apparatuur in de VS distribueert. De verwachte opbrengst zal de uiteindelijke overnameprijs drukken. Marconi is een voormalige producent van defensieapparatuur, die zich de laatste jaren heeft omgevormd tot specialist op het gebied van snelle telecommunicatieapparatuur. Het aandeel Philips noteerde vanmorgen ruim een half procent lager op 31,65 euro.

STRATEGIE: pagina 19