Wijzen

In W&O van 2 juni staat het bericht dat dolfijnen begrijpen waarnaar de trainer wijst. Nu weet ik uit ervaring dat ook honden dit verschijnsel tonen. De hond van mijn vriendin was (hij is vorig jaar overleden, 15,5 jaar oud) een cocker spaniel. Maar die keek altijd in de richting waarheen ik wees, als ik zijn aandacht op iets vestigde. De laatste jaren is hij doof geweest, maar toen kende hij het gebaar met `Rikkie kijk' en hij zocht dan meteen naar wat ik bedoelde, al was het aan de andere kant van de kamer. Ik heb het trouwens ook met andere honden ervaren. Het heeft mij in het begin zeer getroffen, want van katten was ik gewend dat die naar je hand kijken, als je wijst.

Trouwens, ook naar aanleiding van het bericht dat dolfijnen zichzelf onderkennen als spiegelbeeld (W&O,5 mei): ik heb ervaren dat diezelfde Rikkie de cocker dat ook deed. Zijn mand stond in de huiskamer naast een grote spiegel. Als hij naar zijn mand toeliep, kon hij zichzelf gewoon zien.

Als ik hem aanriep, van over de tafel heen, en hij mij niet kon zien in rechte lijn, keek hij naar mij in de spiegel! Dus ik kan niet anders dan constateren dat hij zichzelf wel zag, maar dat beeld gewoon negeerde. Kennelijk wetende dat hij dat zelf was, en niet een andere hond. Nu weet ik alleen niet waarheen hij gekeken zou hebben, als ik zou wijzen, terwijl hij naar mij in de spiegel keek (tenzij zijwaarts, want dan blijft de richting ongeveer dezelfde).

    • Raimond de Tempe den Haag