Vrije jongens

Wat is er aan de hand met justitie? De Amsterdamse officier van justitie werd berispt door de rechtbank over gebrekkige bewijsvoering en weglating van informatie in de clickfonds-zaak. De verdachten uit de beurswereld zullen miljoenen guldens schadevergoeding eisen.

De Hoge Raad heropende een moordzaak uit Putten. De twee verdachten hebben waarschijnlijk ten onrechte zes jaar vastgezeten. Ze hadden de afgedwongen bekentenis herroepen en niet hun maar andermans sperma was gevonden in het kruis van het slachtoffer. Maar volgens justitie kwam het gevonden sperma van een bevriende vrijer, wiens zaad de verkrachters er door hun mislukte daad uit zouden hebben gezogen. Een onwaarschijnlijke theorie die de bedenker, een gynaecoloog, pas onlangs herriep. Als de verdachten alsnog worden vrijgesproken, zal een schadeclaim volgen. De onbekende ,,vrijer'' van het slachtoffer is nog op vrije voeten.

Dan de bekentenis van een Friese officier van justitie dat hij een tijdelijke Iraakse asielzoeker na een moord en verkrachting in Kollum onder druk van de publieke opinie in Istanbul had laten opsporen zodat hij hem door DNA-onderzoek kon laten uitsluiten als verdachte. Geschrokken van de hevige reacties herriep hij die bekentenis. De échte dader is nog steeds niet gevonden.

Met meer blauw op straat, een algemene wens, wil minister Korthals het oplossingspercentage van misdrijven verhogen van 15 tot 25 procent. Menige kauwgumdief zal worden gepakt.

    • Maarten Huygen