Tweederde beleggers ageert tegen plan bouwbedrijf HBG

Beleggers die een onderzoek naar wanbeleid bij het bouw- en baggerbedrijf HBG eisen, claimen dat tweederde van de aandeelhouders achter hun initiatief staat. Dat werd gisteren bekend tijdens de spoedprocedure bij de ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof waarbij gepoogd wordt de fusie tussen de baggerdochters van HBG en Ballast Nedam tegen te gaan.

Met de gang naar de ondernemingskamer - een speciale rechtbank die vooral gespecialiseerd is in zeggenschapstwisten tussen bedrijven - hopen aandeelhouders van HBG dat het bestuur van dit bedrijf teruggefloten wordt. De aandeelhouders voelen zich gepasseerd door HBG's besluit om zijn baggerdivisie te fuseren met die van Ballast Nedam. De beleggers willen dat HBG serieuzer kijkt naar de concurrerende biedingen van Boskalis (op HBG's baggerspoot) en Heijmans (op HBG's bouwdivisie).

Advocaat F. Stibbe, die onder meer de Vereniging van Effectenbezitters, Friesland Bank en Orange Fund vertegenwoordigt, zei namens een kleine 40 procent dat hij de procedure tegen HBG is begonnen. Daarnaast overlegde Stibbe een `adhesiebetuiging' van andere beleggers.

Hollandsche Beton Groep betwist die cijfers. Volgens raadsman E.D. Wiersma van HBG komen de gemelde belangen niet overeen met de meldingen die bij Stichting Toezicht Effectenverkeer bekend zijn. Daarnaast wees hij erop dat zich ook vermogensbeheerders tussen de aanmeldingen bevinden. Zij zijn intermediairs en kunnen volgens de advocaat van HBG niet zomaar het stemrecht van de aandeelhouders uitoefenen.

Volgens de advocaten van HBG zijn de ontevreden beleggers alleen maar uit op splitsing van het bouw- en baggerconcern. ,,Dit soort activisme is wellicht goed voor het rendement op korte termijn, maar slecht voor de continuïteit van de onderneming. En daar moet het HBG-bestuur juist over waken'', aldus advocaat P.N. Wakkie.

Leden van het rechtscollege uitten tijdens de zitting hun bedenkingen bij de cijfers die HBG heeft gepresenteerd op de informatieve aandeelhoudersvergadering van afgelopen dinsdag. Tijdens die bijeenkomst leverde bestuursvoorzitter Reigersman argumenten waarom het bod van Boskalis op HBG's baggerpoot financieel onaantrekkelijk is. De leden van de ondernemingskamer verbaasden zich erover dat de notulen van de laatste twee aandeelhoudersvergaderingen van HBG nog niet beschikbaar zijn. Uitspraak op woensdag 4 juli.