TopPop en later

Vroeger had je TopPop met Ad Visser. Nu moet je het doen met Ruud de Wild en Top of the Pops. Dj Wipneus in gesprek met collega Pim over zijn muzikale verleden.

W: Wat zijn jou herinneringen aan muziek op de televisie?

P: TopPop vond ik geweldig, dat zal niemand verbazen. Elke week keken we uit naar de bands die in de studio hun ding kwamen doen. Veel mensen hebben iets met Penny de Jager, maar dat heb ik wat minder, ik was eigenlijk vooral heel erg in de muziek geïnteresseerd. Verder heeft Van Oekels Discohoek veel indruk gemaakt. Toen dat voor het eerst op tv was, was ik er nog een beetje te klein voor, maar ik heb later alle herhalingen opgenomen. De scène waarin Donna Summer een nummer kwam doen in een complete chaos van kotsende medewerkers was een hoogtepunt.

W: Kun je ook uit TopPop een muzikaal hoogtepunt noemen?

P: Jerney Kaagman van Earth and Fire. Die vond ik vreselijk sexy in haar leren (of was het latex) catsuite. Dat maakte op mij bijzonder veel indruk.

W: Dat is grappig, want ik heb die herinnering ook. Fijn dat we daar eens over aan de praat raken. Volgens mij was dat een filmpje bij het nummer Weekend Love, al mijn vriendjes hadden het singletje ook.

P: Die van mij ook!

W: In welke muzikale fase zat je toen zelf?

P: Ik was in de jaren '70 eerst helemaal ABBA-freak. Ik had alle platen, fanzines, buttons, noem maar op. Ik speurde winkels en markten af naar nieuwe spullen. Het meeste heb ik bewaard trouwens, net als alle Popfoto's en Muziek Expressen van toen.

W: Wat gebeurde er daarna?

P: Mijn haar werd te lang en ABBA was ook niet echt cool meer en toen ben ik op hardrock overgestapt. Ik luisterde naar de radioprogramma's van Alfred Lagarde, 't Betonuurtje. Hij draaide Van Halen, Rory Gallagher, Ted Nugent, Pat Travers, etc. Ik vond dat echt geweldig.

W: Was er toen al iets van dj-ambitie zichtbaar?

P: Op een Akai bandrecorder nam ik van Alfred Lagarde alle jingles op en ik kocht veel platen. Ik was trouwens ook nog een tijdje ska.

W: Je bent heel wat geweest.

P: Ja, dat klopt, bijna alles behalve Disco. Begin jaren '80 zat ik zelfs nogal heftig in de punk- en new wave-scene.

W: Toen was je nog of punk of disco of hardrock. Nu is er veel meer crossover, mensen zijn ruimdenkender. Wanneer heeft dat proces bij jou ingezet?

P: Ik denk eind jaren '80, toen house en hiphop doorbraken.

W: Onlangs kwamen wij op een bedrijfsfeest Ad Visser tegen die met een band glamourrock ten beste gaf. Hoe was dat om Ad in levenden lijve te zien?

P: Ad is voor mij een legende, ik vond het bijzonder om eens een praatje met hem te maken. Ik geloof overigens niet dat ik zelf nog op het podium zou stappen na zo'n mooie carrière.

W: Wat zou je dan doen?

P: Ik zou wel tuinen willen ontwerpen.

W: Dank je wel voor dit gesprek.

    • Mark Kneppers Enedwin van 't Schip