TENNISELLEBOOG 2

Hiermede wil ik graag reageren op de uitspraak in een ingezonden brief van orthopaedisch chirurg Van Oosterhout (W&O, 9 juni) dat de effecten van ultrageluid voor orthopaedische behandelingen niet zouden zijn aangetoond.

In verband met de behandeling van een hardnekkig hielspoor (plantaire fasciitis) van mijn echtgenote, heb ik gezocht of behandeling met ultrageluid, die nog weinig bekend is in Nederland, wetenschappelijk aangetoond is. Ik heb meer dan een dozijn referenties over wetenschappelijk onderzoek hierover gevonden, onder meer van Rompe c.s. uit Duitsland en in Orthopedics Today naar aanleiding van goedkeuring van deze behandelwijze door de Amerikaanse FDA. Hieruit komt duidelijk naar voren dat de behandeling effectief is zonder de risico's die chirurgische interventie (in het bijzonder in de voet) met zich mee brengt.

In Nederland wordt deze schokgolftherapie toegepast (voor tennisellebogen) door orthopedisch chirurgen aan het VU-ziekenhuis en in Winschoten. Verder onderzoek naar het nog onvolledig begrepen herstelproces en het meest effectieve behandelingsprotocol is zeker gewenst. Maar met een houding zoals verwoord door Van Oosterhout om een nieuwe methode niet te willen gebruiken in wetenschappelijk onderzoek voordat het effect wetenschappelijk is aangetoond, is enige vooruitgang per definitie uitgesloten.

    • Dr. P.H.L. Groenenboom Natuurkundige Zoetermeer