Tempo uitlevering verraste kabinet-Kok

Het kabinet was verrast door de snelle uitlevering van de voormalige Servische leider Slobodan Miloševic. Premier Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad dat het kabinet ,,net als iedereen onder de indruk van het tempo'' waarmee Miloševic donderdag werd overgedragen aan het Joegslavië-tribunaal in Den Haag. De minister-president werd vijf uur tevoren van de komst van Miloševic op de hoogte gesteld. Het ex-staatshoofd arriveerde in de nacht van donderdag op vrijdag om kwart over één.

De premier zei niet te weten hoe lang Miloševic, die nu in de Penitentiaire Inrichting in Scheveningen verblijft, in Den Haag zal blijven. ,,Ik heb begrepen dat het proces alleen al enkele jaren kan duren. Over de plaats waar Miloševic zijn eventuele straf daarna moet uitzitten is nog helemaal niets bekend'', aldus Kok.

Kok wilde niet ingaan op kritiek als zou Joegoslavië Miloševic voor drie miljard gulden hebben verkocht aan het Tribunaal, met het oog op de donorconferentie in Brussel die gisteren is begonnen. ,,Daar kan en wil ik niet in treden'', aldus de premier.

Hij benadrukte dat de scepsis over het recht in dit soort oorlogsdrama's ,,groot zou zijn gebleven'' als Miloševic niet naar Den Haag zou zijn gekomen. ,,Dan hadden we na afloop van de donorconferentie gehoord dat er wel geld beschikbaar komt, maar er geen recht wordt gedaan.''