Suriname gaat XTC bestrijden

Vanaf volgende maand zal de Surinaamse politie een coördinerende rol gaan spelen in de bestrijding van de doorvoerhandel van XTC-pillen naar de Verenigde Staten. Suriname zal in eerste instantie samen met Aruba en de Nederlandse Antillen proberen die handel te bestrijden. In een later stadium zullen andere landen in het Caraïbisch gebied die gebruikt worden voor de smokkel van deze drugs bij het project worden betrokken. Dan zal ook met de justitie in Nederland, dat geldt als de hoofdproducent van de XTC-pillen, worden samengewerkt.

Dit heeft hoofdcommissaris van politie Chandrika Santokhi gisteren in Paramarino meegedeeld. In de afgelopen maanden zijn in de Verenigde Staten veel XTC-koeriers gearresteerd die opereerden vanuit Paramaribo.

Afgelopen woensdag werden tijdens een gezamenlijke operatie van de Amerikaanse en de Surinaamse politie 26 leden van een vermeende XTC bende opgepakt in Suriname en in Miami. Deze operatie, Purple Haze, begon vorig jaar december.

Surinaamse autoriteiten zijn in onderhandeling met de Amerikaanse over de vestiging van een permanent kantoor van de Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA in Paramaribo. Van Amerikaanse zijde zijn echter nog een concrete toezeggingen gedaan.

    • Leo Morpurgo