Schip vol asbest in Amsterdam

De kapitein van het schip de Otapan moet zo snel mogelijk een gespecialiseerd bedrijf inschakelen om asbesthoudend materiaal aan boord weg te laten halen. Dat gebeurt op last van de Inspectie Milieuhygiëne van het ministerie van VROM. Het schip ligt in de Insteekhaven in Amsterdam-Noord.

Op het bovendek van het schip liggen stukken asbest en ongeveer 3000 dichtgeplakte vuilniszakken met in totaal 26 ton asbesthoudend materiaal. Het openbaar ministerie stelt samen met het Korps Landelijke Politiediensten een strafrechtelijk onderzoek in naar de gang van zaken.

Uit monsters is gebleken dat zich aan boord van De Otapan gevaarlijk bruin asbest bevindt.

De vezels kunnen door de wind en via schoenzolen en kleding van de bemanning worden verspreid. De Otapan ligt al bijna twee jaar in de Amsterdamse haven. Het schip `vaart' onder Mexicaanse vlag.

In het schip is tot in de bemanningsverblijven asbestmateriaal losgemaakt.

De gemeente Amsterdam heeft vrijdagmiddag haar beleidsstaf bijeen geroepen. Hierin zitten vertegenwoordigers van de gemeente, de politie, het openbaar ministerie en de regionale geneeskundige dienst. De staf heeft besloten uit veiligheidsoverwegingen de omgeving in een straal van 200 meter rond de Otapan af te zetten.

Het vermoeden bestaat dat in een straal van 25 meter van het schip asbest kan liggen. Luchtmetingen moeten uitwijzen hoever het asbest is verspreid. De resultaten hiervan worden vrijdagavond verwacht. De dichtsbijzijnde woonwijk Tuindorp Oostzaan ligt op ongeveer 600 meter afstand.

De 22-koppige Mexicaanse bemanning en de kapitein zijn van het schip gehaald. Zij worden medisch onderzocht. Een feest van een nabijgelegen bedrijf is op last van burgemeester Cohen afgelast.