Red de miljonair

De commerciële radiozenders zijn weer begonnen met hun acties voor behoud van hun radiofrequenties. Diskjockeys roepen luisteraars op en het regent protesten in e-mails en brieven bij de Kamerleden. Vooral progressieve partijen zijn gevoelig voor deze actie ,,red de volksmiljonair''. Radio 538 en Sky, dat is nog wat anders dan de publieke zuilen VARAof KRO. Het ziet er somber uit voor de regeringsplannen om de frequenties eerlijk te veilen. De volksmiljonairs kunnen tegen een prikje op hun frequentie blijven. Het kabinet zit klem tussen de opgejaagde Kamerleden en commerciële buitenstaanders die met claims dreigen als ze geen gelijke kans krijgen op de Nederlandse radiomarkt.

Het is een typisch dilemma van de directe democratie die zich in het buitenland vaak bij referenda voordoet. Een belangengroep weet met een effectieve lobby een uitslag te bereiken die wettelijk eigenlijk niet kan. Dat levert reeksen rechtszaken op. Dat gebeurt ook hier, tenzij gekozen politici hun mandaat serieus nemen en zich boven de individuele belangen plaatsen.

    • Maarten Huygen