R. Israël verdeelt joods geld

Robert Israël is per 1 juli de nieuwe directeur van het Bureau Maror-gelden. Israël volgt R. Hompes op, die begin mei opstapte na aanhoudende kritiek uit de joodse gemeenschap over de hoogte van zijn salaris.

Het Bureau Maror-gelden verdeelt de bedragen die overheid, bedrijfsleven en effectenhandel ter beschikking hebben gesteld aan joden en halfjoden die in de oorlog op Nederlandse bodem werden beroofd. Het gaat om een bedrag van 764 miljoen gulden. In de eerste fase hebben ruim 20.000 mensen een uitkering gehad.

Israël (1949), die ruim twintig jaar in de internationale bankwereld heeft gewerkt in de Verenigde Staten, Europa en Israël, moet de tweede fase begeleiden. Naar verwachting zullen in totaal een kleine 60.000 mensen een aanvraag doen voor een uitkering van 14.000 gulden. Wanneer de slachtoffers zijn overleden, komen partners, kinderen en pleegkinderen in aanmerking. Maximaal 20 procent van het geld wordt aan collectieve joodse doelen in Nederland en Israël overgemaakt.