Peultjes uit België

Halverwege het EK op Tenerife stond het Nederlands open team op een dertiende plaats. Vriend en vijand vroegen zich af hoe het mogelijk is dat een dermate ervaren en getalenteerde ploeg zo kan teleurstellen. Wonnen Maas-Ramondt dit jaar niet met overmacht de butler (het klassement dat voor de individuele paren separaat wordt bijgehouden) van de Meesterklasse? In de butlerstand van het EK staan ze onder het gemiddelde. Wonnen Paulissen-Kirchhoff niet de selectiewedstrijden in april? Hier vechten de Amsterdammers meer tegen zichzelf dan tegen de tegenstanders en na een week spelen hebben ze zelfs besloten het partnership op te breken en zich terug te trekken uit het team. Kijkend naar die butlerstand dan presteren alleen Jansma-Verhees naar behoren en lijken zij hun goede vorm van Las Vegas, waar het paar vierde werd in de prestigieuze Cavendish Calcutta, gestand te doen. Vandaag worden de laatste kaarten gespeeld op Tenerife en het heeft er veel van weg dat alleen de Nederlandse vrouwen zich voor het WK op Bali zullen plaatsen; zij het met pijn en moeite. Uit de wedstrijd Nederland-Noorwegen een symptomatisch spel van het open team:

Erik Kirchhoff en Geir Helgemo zaten beiden zuid. Zij waren leider geworden in 3SA na 1SA-3SA. De westspelers kwamen harten uit voor het aas van oost. Op de volgende harten speelde de Nederlander routineus de boer. West nam de vrouw en vervolgde met harten. Op tafel verdwenen een paar ruitens. De leider won met het zesje en gaf een klaveren af. Oost aan slag had geen moeite naar schoppen te switchen en het contract was eentje down. Op de andere tafel startte Vincent Ramondt eveneens met een hartentje. Oost, Anton Maas, won het aas, speelde de kleur door, maar Helgemo nam de heer. Ook de Noor liet een klavertje razen voor de boer van Maas. In dit stadium was het voor de Nederlander lastig te zien of hij harten moest doorspelen of naar schoppen of naar ruiten moest switchen. Het werd harten en de handige Helgemo claimde negen slagen toen de klavers liepen.

Na de pijnlijke en zware nederlaag tegen België (7-23) wist Jan Jansma het zeker: een plaats bij de eerste vijf (WK kwalificatie) was voor Nederland onbereikbaar geworden. Nu zat het het ons land in die wedstrijd ook niet mee. Wat hiervan te denken bijvoorbeeld:

Het Nederlandse OW paar Jansma-Verhees speelde 4♡ en maakte dat met een overslag. In de open kamer boden de Belgen fris van de lever:

Na een paar grove overbiedingen mocht de Belg Zvi Engel 6♡ proberen te maken. Het contract heeft minder dan tien procent kans, maar om met oud-wereldkampioen Hans Kreijns te spreken: als een contract erin zit, is het honderd procent. Noord kwam uit met schoppen, getroefd door door de leider.

De leider incasseerde zijn twee hoge ruitens en troefde een derde in dummy. De leider nam troefheer mee, ging met een afgetroefde schoppen naar zijn hand en sloeg troefaas. Onder deze kaart viel de vrouw, zodat na het spelen van troefboer alleen nog ♣A hoeft te worden afgestaan, want de ruitens waren hoog. Twaalf slagen, of je nog peultjes lust.

Achteraf een fantastische analyse van Jan Jansma: noord had ♦V onder het aas moeten gooien en vervolgens de boer onder ♦H. In dat geval hoefde de leider geen ruitentje meer in dummy te vertroeven, want de ruitens waren al hoog. En plotseling was er de verliezende optie van de snit op troefvrouw. Schitterend.

    • Jan van Cleeff