Patholoog Van Velzen niet vervolgd

De Nederlandse patholoog-anatoom D. van Velzen is gisteren in Canada ontslagen van rechtsvervolging, zo heeft hij meegedeeld.

Van Velzen werd vanaf medio vorig jaar in Canada door de politie gezocht op verdenking van een incorrecte opslag van menselijke organen. De organen werden in de zomer van het vorige jaar door de politie gevonden in een opslagplaats waarvan de huur was verlopen. Van Velzen had deze opslag gehuurd nadat hij Canada eind 1999 had verlaten wegens ontslag in een ziekenhuis in Halifax.

Van Velzen was begin dit jaar de spilfiguur in een rapport over illegale opslag van organen in het Verenigd Koninkrijk, waar hij tussen 1988 en 1995 werkte. In het rapport werd hem verweten grote hoeveelheden organen van kinderen buiten medeweten van hun ouders te hebben bewaard. De patholoog verwerpt deze kritiek.

In de gerechtelijke procedure in Canada heeft Van Velzen erkend dat hij ,,handiger'' met de organen had kunnen omgaan, zegt hij. Daarom heeft hij tweeduizend Canadese dollar overgemaakt aan een Canadees kinderziekenhuis. Maar volgens hem is ,,volkomen duidelijk geworden dat ik de organen rechtmatig in bezit had''.

,,Mijn advocaat en de openbaar aanklager hebben de rechtbank gezamenlijk voorgesteld af te zien van vervolging'', aldus Van Velzen.

De patholoog gebruikte de organen, stukjes darm, voor onderzoek op verzoek van ouders van overleden kinderen. De Canadese politie vermoedde dat hij de organen buiten medeweten van de ouders had gebruikt, maar volgens Van Velzen is in de procedure gebleken dat de ouders zelf de organen aan hem ter beschikking hadden gesteld.

De ontdekking in Canada van de organen, en het opsporingsbevel dat de Canadese politie uitvaardigde, leidde vorig jaar indirect tot de opschorting van zijn dienstverband in het Haagse Westeinde-ziekenhuis. Daar werkt Van Velzen sinds eind 1999.

Het onderzoeksrapport in het Verenigd Koninkrijk, waardoor Van Velzen dit voorjaar in het brandpunt van de belangstelling stond, heeft geleid tot een procedure van het het Britse Medisch Tuchtcollege om hem uit het beroep te zetten. De Nederlandse Inspectie van de Volksgezondheid heeft echter na onderzoek vastgesteld dat de patholoog in grote lijnen correct heeft gehandeld in zijn Britse periode en dat hij in principe zijn beroep in Nederland mag blijven uitoefenen.

Van Velzen zei gisteravond ,,zeer tevreden'' te zijn met de uitkomst van de Canadese procedure. Of hij opnieuw als patholoog-anatoom aan de slag gaat, zegt hij nog niet te weten. Na de publicatie van het Britse rapport is hij in behandeling gegaan wegens depressiviteit, zegt hij, en de behandeling duurt nog voort. ,,Ik kan nu nog niet beslissen of ik terug wil in het vak.''

Het Westeinde-ziekenhuis wil het dienstverband met Van Velzen beëindigen. Maar zolang Van Velzen ziek is, blijft het gesprek daarover achterwege. Het Haagse ziekenhuis verwijt Van Velzen tijdens zijn sollicitatie te hebben verzwegen dat hij eerder arbeidsrechtelijke problemen in Canada had.