Overal zit handel in

We zijn een volk van handelaren. Zeggen de Nederlanders. Zeggen de Belgen, de Duitsers, Roemenen, Nigerianen. In werkelijkheid schuilt in elk mens een handelaar, en maar goed ook. Handel brengt spullen van plaatsen waar ze in overvloed zijn naar plekken van schaarste. De handelaar ontsluit waarde in spullen waar anderen overheen kijken, al staan ze er met hun neus bovenop.

Handel zorgt er voor dat prijsverschillen tussen verschillende regio's, landen, continenten worden gladgestreken. Handel brengt welvaart – en vaak ook ontwikkeling. De wereldhandel groei al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog aanzienlijk sneller dan de wereldproductie van goederen en diensten zelf. Naarmate de communicatierevolutie voortraast en de barrières om te handelen verder worden afgebroken, zal die trend voortzetten. Handel is overal, en handel kan in alles.

Diamanten, varkensbuiken, faillissementspartijen. Argentijnse staatsleningen, Koreaanse geheugenchips, Indiaas antiek. Van sojaschroot tot Franse topwijnen. Als het maar iets oplevert. Hoe kleiner de afstand tussen koper en verkoper, hoe lager de marge vaak is. Hoe verder weg en exclusiever de plek van oorsprong, hoe avontuurlijker de verhouding tussen rendement en risico. Nederland staat te boek als handelsnatie. Dat komt vooral doordat de grens nergens ver weg is, en handel dus al snel het predikaat `import' of `export' heeft.

Is er een archetype van de handelaar? Nee, het talent schuilt in iedereen. Al zijn een goed verbaal vermogen, het genoegen kunnen nemen met kleinere marges over grote partijen en een liefde voor risico wel eigenschappen die helpen. Zijn alle handelaren rijk? Ook niet. Japie koopt alles, is een sloeber vergeleken bij de jongen in de dealingroom van de grote bank. Maar allebei doen ze het zelfde. Inkopen, verkopen, speuren naar de beste deal.

E brengt deze zomer een serie portretten van handelaren. Allemaal verschillende persoonlijkheden, maar één ding hebben ze gemeen: liefst zouden ze hun mobiele telefoon voor het gemak laten implanteren.

    • Maarten Schinkel