Onderzoek OM naar abortusboot

Het openbaar ministerie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoeken of de actievoerders van de `abortusboot' strafbare feiten hebben gepleegd.

De varende kliniek van Women on Waves werd afgelopen donderdag na terugkomst uit Ierland in de haven van Scheveningen bezocht door drie medewerkers van de Inspectie. Ze namen 240 doosjes met morning-afterpillen in beslag. De inspecteurs zochten ook naar abortuspillen, maar die troffen ze niet aan.

Dat bevestigt de Haagse persofficier van justitie A. Rijsdorp. Justitie vermoedt dat de morning-afterpillen in Nederland niet geregistreerd zijn. Op het ,,ter aflevering voor handen hebben'' van niet-geregistreerde medicijnen staat volgens de Wet op de geneesmiddelen maximaal 6 jaar gevangenisstraf.

Women on Waves heeft er geen geheim van gemaakt dat op de boot in Ierland morning-afterpillen konden worden verkregen. Dat is te lezen op de website van de actiegroep.

Kort na aankomst in Dublin twee weken geleden besloten de actievoerders geen abortussen uit te voeren, zoals eerder was aangekondigd, omdat een vergunning ontbrak en omdat het aantal verzoeken om hulp te groot was. De actievoerders hadden voor vertrek gezegd de abortuspil RU 486 te zullen gebruiken.

Woordvoerder Joke van Kampen van Women on Waves onthoudt zich van commentaar, zolang justitie en de Inspectie onderzoek doen.

De aanvraag voor de vergunning om abortussen te mogen uitvoeren loopt nog, aldus een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Op 11 juli zullen medewerkers van de Inspectie voor de Gezondheidszorg de mobiele kliniek van Women on Waves opnieuw bezoeken, ditmaal om te kijken of die voldoet aan alle eisen die de Wet afbreking zwangerschap voorschrijft. Woordvoerster J. van Kampen van Women on Waves zei na terugkomst dat het schip pas weer zal uitvaren als vaststaat dat er legaal abortussen kunnen worden verricht.

    • Jeroen van der Kris