Onderzoek geopend tegen Saddam Hussein

Een Belgische magistraat heeft een onderzoek geopend tegen de Iraakse president Saddam Hussein wegens misdaden tegen de menselijkheid, zo is gisteren in Brussel bekend geworden. Zes niet-geïdentificeerde personen hadden een klacht tegen Saddam ingediend in verband met het neerslaan van de opstand van de Iraakse Koerden na afloop van de Golfoorlog in 1991. Saddam is de laatste van een serie publieke figuren tegen wie klachten zijn ingediend op basis van een uit 1993 stammen de wet die Belgische rechtbanken in staat stelt buitenlandse functionarissen te vervolgen wegens schendingen van de mensenrechten buiten België. Recentelijk zijn onder andere twee verschillende klachten ingediend tegen de Israëlische premier Ariel Sharon, maar er is nog geen besluit gevallen over de ontvankelijkheid daarvan.