NAVO stuurt troepen naar Macedonië

De negentien NAVO-ambassadeurs zijn gisteren officieel akkoord gegaan met het sturen van een 3.000 man sterke vredesmacht naar Macedonië om de Albanese rebellen te ontwapenen.

Voorwaarde is wel dat eerst een bestendig politiek akkoord tussen de Macedonische regering en de Albanese partijen wordt gesloten en dat een staakt-het-vuren stand houdt. ,,De NAVO is nu klaar om het plan uit te voeren, aangenomen dat de goede omstandigheden er zijn'', zei een NAVO-diplomaat gisteren.

Volgens deze diplomaat hebben vijftien van de negentien lidstaten, waaronder de Verenigde Staten, toegezegd deel te nemen aan de NAVO-vredesmacht. Nederland is in principe bereid honderd tot tweehonderd militairen te sturen. De Verenigde Staten willen alleen logistieke hulp bieden. Wie de overige mogelijke troepenleveranciers zijn, wilde de NAVO-woordvoerder gisteren niet zeggen. Maar volgens NAVO-diplomaten behoren Groot-Brittannië, Frankrijk, Spanje, Griekenland, Tsjechië en Noorwegen tot de andere kandidaten. De eenheid zou ongeveer dertig dagen in Macedonië moeten blijven.

De woordvoerder van de NAVO zei gisteren dat de alliantie alleen zal uitrukken als de Macedonische regering en de Albanese rebellen hun problemen hebben opgelost. ,,De rebellen moeten zich ertoe verplichten dat ze hun wapens neerleggen en stoppen met vechten'', zei hij. De ontwapening van de Albanese rebellen door de NAVO moet vrijwillig gebeuren in een operatie die de naam `Essential Harvest' krijgt.

De NAVO-ambassadeurs gaven vorige week hun militaire planners de opdracht de NAVO-vredesmacht voor ontwapening voor te bereiden. De alliantie onderstreepte gisteren nog eens dat zij niet van plan is na Bosnië en Kosovo een derde vredesoperatie op de Balkan te beginnen.

NAVO secretaris-generaal Lord Robertson zei gisteren dat het nu aan de Macedonische regering is om politieke onderhandelingen te beginnen. ,,De bal ligt duidelijk op de helft van de Macedonische regering om werk te maken van de politieke dialoog en het bestand om zo de hulp van de NAVO te laten plaatsvinden'', zei hij.

Lord Robertson zei te hopen dat de nieuwe gezant van de Europese Unie, Léotard, in staat zal zijn de Macedonische regering te overtuigen de mogelijkheid voor een beëindiging van het conflict te benutten.