KPN leent met onbetaalde nota

Telecomconcern KPN gaat nog niet ontvangen abonnementsgelden van particuliere klanten als onderpand gebruiken voor een lening ter waarde van 250 miljoen euro (551 miljoen gulden). Ook heeft KPN gisteren bekendgemaakt dat het per direct stopt met zijn internetplannen in Duitsland.

Over de lening is gisteren overeenstemming bereikt met de Amerikaanse zakenbank Citigroup, die de effecten op de financiële markten te koop gaat aanbieden. De opbrengst gaat niet naar het afbetalen van de nettoschuld van 23,3 miljard euro waaronder KPN sinds vorig jaar gebukt gaat, maar verlicht volgens KPN de rentelast door een ,,diversificatie van de financieringsbronnen tegen aanzienlijk lagere financieringskosten''. Het telecombedrijf wil leningen met een hoge rentelast versneld afbetalen en voor zover mogelijk vervangen door de goedkopere leningsovereenkomst die met Citigroup is aangegaan.

De in onderpand gegeven nota's zijn van particulieren. KPN overweegt het financieringsprogramma uit te breiden met onbetaalde rekeningen van zakelijke klanten. ING Barings zal in dat geval optreden als tweede sponsor. Volgens KPN is de ,,securitisatie van vorderingen op debiteuren'' een vaak gebruikte vorm van voorfinanciering, aldus een persbericht.

Bij de voortdurende verkoop van zijn niet-strategische belangen zou KPN kunnen profiteren van een biedingsstrijd die gisteren is opgelaaid rondom Eircom, het Ierse telecombedrijf waarin KPN samen met het Zweedse Telia een belang heeft van 35 procent. Het bod ter waarde van 2,9 miljard euro op Eircom van Valentia, een consortium van investeerders, is gisteren overtroffen door EIsland, een investeringsvehikel van de Ierse zakenman Denis O'Brien. EIsland biedt 3,04 miljard euro voor Eircom.

KPN had het nieuwe bod gistermiddag nog niet gezien, maar zal het bestuderen zodra het binnenkomt, aldus een woordvoerder. Vooralsnog heeft KPN het bod van Valentia geaccepteerd. Valentia is een combinatie van onder andere de mediamagnaat Tony O'Reilly (voormalig topman van Heinz) en financier George Soros. Hun bod heeft al de steun van het Eircom-management en van de grootste aandeelhouders.

De Duitse internetactiviteiten, die KPN per 1 juli staakt, zijn in het vierde kwartaal van vorig jaar begonnen. Onder de merknaam Planet Internet Deutschland wist KPN in zes maanden 100.000 klanten te werven voor internet via een vaste lijn. KPN zoekt nog naar een koper. Er werken 73 mensen. Duitsland blijft de belangrijkste markt voor KPN voor mobiele telefonie. Dochterconcern E-Plus is in grootte de derde speler.