Kollums zwijgen

Waarom maakte het Openbaar Ministerie in Leeuwarden pas een half jaar na de Kollumse moord en verkrachting bekend dat ook het asielzoekerscentrum werd onderzocht? Voor die tijd meldde het OM dat het asielzoekerscentrum ,,niet hoort tot het gebied van het buurtonderzoek''. Er ontstond beroering over de vermeende uitzondering voor het asielzoekerscentrum, zeker toen bleek dat het twee keer zo groot zou worden. Maar de recherche wilde de verdachte asielzoekers niet alarmeren door het onderzoek bekend te maken. Op 9 juli 1999, drie maanden na de moord, deed het OM een internationaal opsporingsverzoek naar de vertrokken Iraakse asielzoeker. Deze werd in een opsporingsblad gepubliceerd maar niet aan de pers gegeven omdat de slechte kwaliteit tot persoonsverwisseling zou kunnen leiden. Toch kwam de foto met die van een potentiële getuige op 30 en 31 augustus in het misdaadprogramma van Peter R. de Vries en in De Telegraaf. In oktober werd de Irakees in Istanbul gearresteerd en onschuldig bevonden.

    • Maarten Huygen