Intelligente muziek

De waardering van klassieke muziek heeft te maken met hersencapaciteit, het aantal grijze cellen, concludeerden Britse en Italiaanse onderzoekers. Mensen die dementeren, schakelen van klassieke muziek over op pop, maar nooit andersom. Vooral de voorkwab van de hersenen die te maken heeft met uitstel van bevrediging en complexe beslissingen, bepaalt de klassieke voorkeur. Als die voorkwab wegteert, gaat de bezitter over op pop. Dementen houden ook van kinderliedjes. Het verzorgingstehuis swingt het meest. Niet alle popliefhebbers zijn dom, hoewel je dat bij repeterend boenkaboenka wel zou denken. Pop is afgeleid van populair. Er zit weinig schot in het bezoek aan klassieke concerten. Vooral oudere mensen komen. Wat dat zegt over het collectieve voorkwabgehalte moet nader worden onderzocht.

    • Maarten Huygen