Huisarts verliest apotheek

Huisartsen met een eigen apotheek kunnen hun vergunning niet meer verkopen aan hun opvolger. Maar ze raken hun vergunning niet meer automatisch kwijt als zich in de omgeving een apotheker vestigt.

Dat blijkt uit de brief die minister Borst (Volksgezondheid) naar de Tweede Kamer heeft gezonden. Zij maakt daarin duidelijk dat zij op de langere termijn afwil van huisartsen die er naast hun praktijk een apotheek op nahouden, iets wat op dit moment zo'n 650 huisartsen doen, de meeste om voldoende inkomen te kunnen verwerven.

Volgens Borst past het scheiden van voorschrijven en afleveren van medicijnen in het Europees beleid: het ene vraagt ook een andere deskundigheid dan het andere. Door een wetswijziging wil Borst het apothekers mogelijk maken meer dan een vestiging te bedienen. De minister zorgverzekeraar wordt dan verantwoordelijk voor de aanwezigheid van voldoende huisartsen en farmaceutische zorg in een regio.