Honeywell doet GE een nieuw aanbod

Het Amerikaanse elektronicaconcern Honeywell heeft gisteren een nieuw aanbod gedaan in een poging de overname door conglomeraat General Electric (GE) te redden. De Europese Commissie gaat tot op heden niet akkoord met de deal – de grootste industriële overname ooit – omdat de combinatie te machtig zou worden in de luchtvaartindustrie. GE heeft een sterke positie in vliegtuigmotoren, Honeywell in de luchtvaartelektronica. De Amerikaanse mededingingsautoriteiten hebben de deal al goedgekeurd.

Om Brussel tegemoet te komen verkocht GE eind maart zijn satellietservices voor 5 miljard dollar (13 miljard gulden) aan het Luxemburgse bedrijf Société Europeenne des Satellites (SES). Daarnaast heeft het bedrijf aangegeven ook zijn bedrijfsonderdeel voor de bouw van straalmotoren eventueel te willen afstoten. Maar Brussel neemt daarmee nog geen genoegen.

Honeywell heeft nu voorgesteld om de aandelenruil aan te passen. In eerste instantie zou GE 1,055 eigen aandeel voor een aandeel Honeywell betalen. Volgens het voorstel van Honeywell wordt dat nu 1,01 aandeel. De overnameprijs zou daarmee dalen van 41,7 tot 39,9 miljard dollar, gebaseerd op de slotkoersen van donderdag. Jack Welsch, topman van GE, noemde het aanbod gisteren echter ,,onzinnig''. Eerder heeft Welsch al zijn onvrede geuit over de ,,buitengewone eisen'' van de Europese Commissie. Zowel GE als Honeywell hebben inmiddels fors banenverliezen aangekondigd, anticiperend op de overname.