`Grijze Wolven' vrijgesproken van bedreigen Braam

De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren twee mannen die werden verdacht van bedreiging van journaliste Stella Braam vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

De officier van justitie had de rechtbank al gevraagd de 34-jarige S.Y. vrij te spreken van de bedreiging. Hij zei dat Braam mogelijk wel is bedreigd, maar dat dit niet kon worden bewezen omdat de journaliste weigerde haar aangifte toe te lichten.

De officier meende tegen Y.'s 37-jarige medeverdachte T.K. wel voldoende bewijs te hebben voor de bedreigingen aan het adres van Braam. Die zou tegen Braams collega Mehmet Ülger hebben gezegd: ,,Als jullie namen noemen, schiet ik jullie dood.''

Braam schreef samen met Mehmet Ülger een boek over de extreemrechtse, Turks-nationalistische Grijze Wolven. Y. zou sterke banden hebben met deze groepering. Na publicatie van het boek werden de auteurs volgens eigen zeggen bedreigd door Y. en K.

,,We hebben destijds, in 1997, aangifte gedaan onder druk van de politie'', zegt Braam in een reactie op het vonnis. ,,Ze zeiden dat ze anders niets tegen Y. konden ondernemen.'' De politie begon vervolgens een eigen onderzoek naar Y. en de Grijze Wolven. Volgens Braam heeft de politie haar aangifte ,,misbruikt'' om toestemming te krijgen voor het aftappen van de telefoons van Y. en anderen. ,,Voor mij werd verder niets gedaan. Het onderzoek naar de dreigementen stelde weinig voor.''

Eind vorig jaar deed de politie bij een grootscheepse actie in het hele land invallen en huiszoekingen. Daarbij werden 23 mensen aangehouden die banden zouden hebben met de Grijze Wolven, onder wie Y. en K. De politie zei een liquidatie te hebben voorkomen.

Braam vindt dat politie en justitie haar voor hun karretje hebben gespannen. ,,Uiteindelijk viel van alle beschuldigingen tegen Y., zoals afpersing en ontvoering, niets te bewijzen. Alleen de bedreigingen aan mijn adres bleven overeind.''

De rechtbank in Amsterdam wilde Braam begin deze maand dwingen haar aangifte toe te lichten in de rechtszaal. Ze weigerde. Een verzoek van de advocaten van Y. om haar te gijzelen en haar zo aan het praten te krijgen, werd door de rechtbank afgewezen.

Y., K. en vier andere verdachten die gisteren terechtstonden, zijn ook vrijgesproken van het leiderschap van en deelnemen aan een criminele organisatie. Y. kreeg wel een boete van 1.250 gulden wegens valsheid in geschrifte. De overige vier kregen gevangenisstraffen van zes weken tot vijftien maanden, onder meer wegens intimidatie.