Freedom

Wat moet het heerlijk zijn een serie te maken over de toekomst: geen kijkers die lastige brieven schrijven over details. Een digitaal horloge dat per ongeluk in een historische scène te zien is – dat zal in een sciencefictionfilm niet gebeuren.

Over de toekomst kan je als filmmaker vrijblijvend fantaseren. Zolang je fantasie maar realistisch lijkt. Je kunt de gekste dingen bedenken: auto's die als tijdmachine dienen (Back to the Future), een elektrische storm die alle computers platlegt (Black Angel), of, zoals in Freedom, de nieuwe actieserie van V8: terroristen die de hele Amerikaanse regering afzetten.

Zo'n terroristische coup zou een uitstekende basis kunnen zijn om een eindeloze reeks afleveringen te produceren: een land in nood, burgers die proberen te overleven, veel vechtende soldaten, en natuurlijk een groep vrienden die zich niet zomaar wil neerleggen bij de status quo. Gelukkig zijn die vrienden in Freedom goedgetrainde vechtmachines, en kunnen alleen zij de wereld redden van de ondergang.

Helaas is intelligente conversatie niet aan vechtmachines besteed. Een Amerikaanse tv-recensent omschreef het als volgt: ,,Freedom heeft ervoor gezorgd dat een heel bos van de ondergang is gered. Want dat is wat er gebeurd als je voor een episode van een uur slechts een pagina script nodig hebt. Woorden zijn natuurlijk ook niet nodig wanneer je de meeste tijd grommend, zwetend en vechtend rondloopt.''

In Amerika was de serie geen succes. De medewerking van producer Joel Silver (The Matrix) beloofde veel goeds, maar uiteindelijk werden door gebrek aan kijkers van de dertien afleveringen slechts zeven uitgezonden.

De vier hoofdrolspelers, waarvan in Nederland alleen Darius McCrary enige bekendheid geniet als de slome en weinig intelligente Eddie in Family Matters (Yorin, zaterdag, 17.45u.), konden daarna weer rustig genieten van hun modellencarrière en bijrollen in diverse comedyseries.

Met deze gegevens in het hoofd, is het te hopen dat V8 Freedom alleen uitzendt om te zorgen dat fans van Dark Angel tijdens hun vakantie niets missen van die serie.

Freedom, zondag, V8, 21.05-22.00u.

    • Titia Ketelaar