Forse kritiek na rapport veiling

PvdA en D66 in de Tweede Kamer zijn uitermate kritisch over de rol van het ministerie van Verkeer en Waterstaat bij de voorbereidingen en het verloop van de omstreden UMTS-veiling voor mobiele telefonie van vorig jaar. D66'er Bakker vindt de conclusies van een gisteren openbaar gemaakt rapport ,,redelijk killing'' voor de betrokken bewindslieden staatssecretaris De Vries (Verkeer en Waterstaat) en minister Zalm (Financiën). ,,De voorbereiding rammelde.''

Gisteren werd het onafhankelijke onderzoek van het Onderzoekcentrum voor Financieel Economisch Beleid (OCFEB) van de Erasmus Universiteit Rotterdam openbaar, een onderzoek dat op verzoek van de Tweede Kamer was uitgevoerd na kritiek van deskundigen en politici op de relatief lage opbrengst (bijna 6 miljard gulden) van de veiling. Het rapport is kritisch over de gebrekkige voorbereiding, maar conludeert ook dat desondanks de opbrengst redelijk is.

Zowel PvdA'er Wagenaar als D66'er Bakker vindt dat de onderzoekers harde conclusies trekken. ,,Het rapport geeft een beeld van een keten van fouten. De veilingopzet hield onder andere geen rekening met nieuwkomers op de telecommarkt, er zijn geen buitenlandse experts of veilingmodellen geraadpleegd, adviezen zijn genegeerd en er zijn geen noodscenario's opgesteld'', zegt Wagenaar.

PvdA en D66 zien in het UMTS-onderzoek het bewijs dat het kabinet zich voorlopig niet aan een nieuwe veiling moet wagen. Het kabinet en de Tweede Kamer liggen momenteel overhoop over de verdeling van frequenties onder commerciële radiostations.