DE WEEK

OOK ALTIJD GEVONDEN

dat uw badkuip te kort, uw aanrecht te laag en uw kleding te krap is? U bent de laatste jaren langer, dikker en breder geworden. Veel? Nog geen twee millimeter, gemiddeld natuurlijk, en over de laatste tien jaar. Maar toch. Nooit eens heerlijk uitgestrekt in bad, altijd maar krom staan boven het aanrecht, daarbij uw kleding te nauw of te wijd. U bent niet de enige.

Liefst de helft van de Europese consument is ontevreden over de pasvorm van zijn of haar kleding. De kledingbranche sloeg alarm. De omzet liep terug. Eindelijk komen er nieuwe maten. Nu de badkuip nog! Tenslotte is van alle aardbewoners de Nederlander het langst, stoot die voortdurend zijn hoofd, armen en benen, en steken vormgevers hun hoofd in het zand.

NEEM DE NEDERLANDSE

afvalbak. Type uitvergrote buitenbrievenbus. Je moet het afval erin wurmen. In Stockholm staan op de stations royale tonnen, waar je de gratis krant moeiteloos in kunt werpen. Zoals in de meeste grote Europese steden de afvalbak royale, wat heet: Europese afmetingen heeft. Is het een wonder dat in Nederland het afval niet in, maar naast de afvalbak ligt? Hoog opgetast. Dagenlang.

Jan `Kyoto' Pronk, minister van Milieu en kruisvaarder tegen CO2 en zwerfafval, is gezwicht voor de bezwaren van het bedrijfsleven: er komt geen statiegeld op blikjes en flesjes. In plaats daarvan komt er een beperkt aantal inzamelpunten, waar de consument tegen een vergoeding zijn lege flesje of blikje kan inleveren. Om hygiënische redenen kan men daarvoor niet bij de winkel of supermarkt terecht. Zou je bij de inzamelpunten je handen straks kunnen wassen dan? O ja, drinkkartonnetjes worden niet vergoed. Over eetkartonnetjes wordt niets gemeld. Wel komen er langs de weg en bij kruisingen afvalbakken, waar nu het afval uit de auto gewoon op straat wordt gegooid. U wordt dus verzocht straks niet ernaast te mikken.

MISSCHIEN IS NOG

het beste middel tegen zwerfvuil niet statiegeld, dat de Nederlander voelt in zijn portemonnee, het betaalmiddel waarmee die het zuinigst omspringt, maar een recessie. Als paardenmiddel. Zo goed als in Amsterdam de ineenstorting van de high-techindustrie de stad heeft behoed voor een acuut stroomtekort. Het vertrouwen van de consument heeft al het laagste punt in vijf jaar bereikt. De vacatures groeien niet meer. De export van XTC wel, explosief, ze is bijna verdubbeld tot 16,2 miljoen pillen vorig jaar. Nederland distributieland.

OOK BRIEFJES VAN

duizend zijn een populair exportartikel. Via landen die een bankgeheim kennen wordt dit `niet-gefiscaliseerde' geld naar de Nederlandsche Bank teruggesluisd, waar iedereen een rekening kan openen. Minister Zalm van Financiën zal `harde' maatregelen nemen om dit wiswassen van zwart geld in euro's tegen te gaan. Hij begint met een onderzoek. De logistiek van de omwisseling van guldens in euro's zal trouwens aanmerkelijk duurder uitvallen dan was voorzien. Tientallen miljoenen guldens extra. Nog meer niet voorzien met de euro, regering?

KPN ZIET AF

van een claimemissie. Voorrang krijgen gesprekken die tot een fusie of samenwerking leiden. Telefoongesprekken worden duurder. Dat wil zeggen: de prijzen van lokaal telefoneren gaan omhoog, waardoor internetten duurder wordt. Had het kabinet niet beloofd dat internetten juist goedkoper zou worden? Iedereen op de elektronische snelweg, weet u nog?

Philips stopt met de zwaar verlieslijdende productie van zijn mobiele telefoons. In de fabriek in Le Mans verdwijnen ruim duizend arbeidsplaatsten.

Volgens een onderzoekscommissie was de UMTS-veiling in Nederland slecht georganiseerd, maar de opbrengst ervan niet te laag. De Nederlandse overheid verdiende er bijna zes miljard gulden aan. Veel te laag, riep iedereen. De Britse overheid streek 85 miljard gulden op, de Duitse overheid 100 miljard gulden. Geslaagde zelfmoord van de Europese telecomindustrie.

UW SCHARRELVLEESSLAGER

weet waar het vlees vandaan komt. De grote supermarktconcerns als Albert Heijn en Konmar weten het niet. Ze weten niet van welke koe precies. Daardoor kunnen ze niet ingrijpen bij een crisis als MKZ of, pas echt gevaarlijk voor u, BSE. Zouden ze het pas weten als hun omzet terugloopt en dan alarm slaan? Net als de kledingbranche met uw maten?

    • Paul Friese