DE TOUR

Op 20 juli 1980 stroomde de Champs Elysées in Parijs vol met Nederlanders. Niet alleen duizenden wielersupporters maar ook duizenden Nederlanders die zich aan het succes van sportende landgenoten willen laven, juichten Joop Zoetemelk als winnaar van de Tour de France toe. `Jopie', Jopie', scandeerden de Nederlanders, vanwie sommigen klompen hadden aangetrokken. En Zoetemelk lachte op het erepodium zijn tanden bloot, zoals Zoetemelk vaak zijn tanden bloot lachte. Met een hartgrondig `pfff' nam hij vervolgens de complimenten in ontvangst van Tourdirecteur Félix Lévitan, de burgemeester van Parijs Jacques Chirac en de Nederlandse premier Dries van Agt. De laatste toonde zich in die dagen een gepassioneerd fietser en was lid van een gezelschap prominente vrijetijdsrenners. Toen op driekwart van de Tour van 1980 Zoetemelk klassementsleider werd omdat favoriet Bernard Hinault de strijd moest staken wegens knieproblemen, meldde Van Agt zich aan zijn zijde. Geen gelegenheid liet Van Agt onbenut om zich in de nabijheid van Zoetemelk te laten zien. Temidden van doldwaze Nederlanders die naar Parijs waren gereisd om `Joop' te huldigen, voelde Van Agt zich ook een beetje Tourwinnaar. Zoetemelk genoot van de opwinding, maar diep in zijn hart was hij het liefst in stilte gehuldigd en onmiddellijk na aankomst in Parijs naar huis gegaan, naar bed, om zich voor te bereiden op de volgende koers.

    • Guus van Holland