De paden af

Wandelroutes door natuurgebieden in en rond de Randstad zijn zo druk als het Amsterdamse Vondelpark. Dat komt niet door ruimtegebrek. Natuurbeheerders als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten concentreren al zeventig jaar de groeiende stroom wandelaars door de grootste stukken natuurgebied met prikkeldraad af te zetten.

De Oostvaardersplassen van Staatsbosbeheer in de Flevopolder zijn een uitgestrekt vogelgebied, maar slechts een klein stukje is toegankelijk voor de mens. Op weg naar het uitzicht van de vogelhut trappen met verrekijkers gewapende wandelaars elkaar op de hielen. Daar mogen ze watertandend kijken naar terreinen die ze niet mogen bezoeken. Staatsbosbeheer heeft zelfs parkeerplaatsen geopend vanwaar de natuurliefhebber het verboden gebied mag overzien. Door dat gebied is een gezamenlijke tocht met een bolderkar onder geleide van een boswachter. Provinciale natuurbeheerders als het Noord-Hollands Landschap of het Limburgs Landschap zijn gastvrijer voor wandelaars.

In marktpeilingen heeft Staatsbosbeheer ontdekt dat de bezoekers graag rust en ruimte voor zich alleen hebben. Daarvoor dient natuur. Achter de hekken zijn nu in vier gebieden routes geopend, voor de avontuurlijkheid niet met paaltjes afgebakend, maar te vinden door een elektronisch handpeiltoestel dat te huur is. Gezien de gebruikelijke drukte zullen wandelaars die toestellen niet nodig hebben maar hoeven ze alleen anderen te volgen. Echte zondagsrust is te vinden in een kantoorpark of op een industrieterrein.

    • Maarten Huygen