Copa América?

Na de ontvoering van de vice-voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond is het onzeker of de Copa América over ruim een week van start gaat in Colombia. Moet het Zuid-Amerikaans voetbalkampioenschap worden afgelast?

Pedro Salazar Hewitt, uit Chili afkomstige persvoorlichter van PSV: ,,De situatie in Colombia is momenteel niet stabiel, maar het is ook weer niet zo dat de meeste Zuid-Amerikaanse landen onveilig zijn. In Spanje zorgt de ETA voor veel problemen en in Noord-Ierland heb je de IRA. Het is nu veel te gevaarlijk om in Colombia te zijn, spelers en journalisten zouden goed moeten worden beschermd. Het is vreemd dat de Zuid-Amerikaanse voetbalbond de Copa América aan Colombia heeft toegewezen, de bond zou beter moeten weten.''

Piet de Visser, voetbalscout: ,,Het zou sensationeel zijn als de Copa América aan Colombia onttrokken werd. Stel je voor dat op het laatste moment was beslist dat Nederland Euro 2000 niet had mogen organiseren! Voor de Colombiaanse voetballiefhebbers zou het een enorme klap zijn als ze in hun eigen land niet kunnen genieten van topvoetbal. Maar niet voor niets is ooit een verdediger van het nationale elftal doodgeschoten omdat hij zijn eigen doelman passeerde. Het lijkt me logisch dat de Copa América niet in dat land wordt gehouden.''

Reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken: ,,Als gevolg van de territoriale uitbreiding van het interne gewapende conflict en de verontrustende toename van georganiseerde misdaad (waaronder ontvoeringen en berovingen) is Colombia nog steeds onveilig voor zowel toeristische als zakelijke bezoeken. Voor geheel Colombia geldt dat bezoekers alert dienen te zijn op het risico van beroving en ontvoering. Verder wordt aangeraden verlaten stranden en de stillere buurten van de steden (met name na zonsondergang) te mijden. Neem van vreemden geen consumpties aan, in welke vorm dan ook. Aangeraden wordt om uitsluitend per vliegtuig tussen de steden te reizen.''

dr. Menno Oostra, antropoloog en kenner van Latijns-Amerika: ,,Colombia is absoluut in staat om de Copa América te organiseren. Het land komt vaak slecht in het nieuws, dit is dé mogelijkheid om dat negatieve beeld te nuanceren. Verschillende groeperingen zorgen voor problemen in het land. Er zijn onruststokers die het platteland controleren, terwijl het leger en de politie heersen in de steden. Daarnaast heb je ook nog para-militaire groepen en natuurlijk de drugsmaffia. In het kader van zaken als werkgelegenheid en verbroedering is de Copa América erg belangrijk voor Colombia.''

Luis Ignacio Andrade, consul-generaal van het Colombiaanse consulaat in Amsterdam: ,,Dat mijn land problemen kent zal niemand verbazen. Maar welk land of welke staat is vrij van problemen? Ik ken de actuele situatie in Colombia niet, het is dan ook moeilijk te zeggen of de Copa América wel of niet in Colombia moet plaatsvinden. Het zou jammer zijn als de Colombiaanse bevolking zo'n fantastisch evenement onthouden wordt.''

Jos de Putter, documentairemaker: ,,Zuid-Amerikaanse landen zijn uitstekend in staat om grote voetbaltoernooien te organiseren. Voetbal staat voor die mensen op gelijke voet met religie. Colombia verdient het om zich van zijn beste kant te laten zien. Desondanks is het onbegrijpelijk dat dat land de Copa América mag organiseren. In Colombia is het al twintig jaar oorlog, dat weet de Zuid-Amerikaanse voetbalbond toch ook? Ach, de Colombiaanse regering gebruikt het toernooi ook als zoethoudertje voor de bevolking. In dat licht bezien vertoont de Copa América in Colombia veel overeenkomsten met de WK's van 1970 in Mexico en 1978 in Argentinië.''

    • Marcel Abrahams