Carla del Ponte is tevreden

,,Miloševic is hier, en daar ben ik tevreden over'', zei openbaar aanklager Carla del Ponte van het Joegoslavië-Tribunaal.

Een bejaarde Haagse heer blijft verbaasd staan; zijn oude herdershond gaat direct zitten. ,,North Sea Jazz is toch nog niet begonnen'', vraagt hij en wijst naar de tientallen tv-auto's die in slagorde om het Nederlands Congres Centrum in Den Haag staan. Het nieuws dat Slobodan Miloševic is overgedragen aan het Joegoslavië-tribunaal, dat tegenover het Congresgebouw is gevestigd, is hem ontgaan. ,,Ik volg het nieuws niet meer. Ik lees en luister naar muziek. Vestdijk en Mozart vullen mijn dagen.'' Meewarig schudt hij het hoofd terwijl journalisten zich door een deur wringen op weg naar de persconferentie van Claude Jorda, de voorzitter van de Tribunaalrechters, en openbaar aanklager Carla del Ponte.

Tien minuten voor de geplande aanvang van de persconferentie brengt een VN-medewerker de lichtblauwe vlag van de Verenigde Naties binnen in de Van Gogh-zaal in het Congrescentrum. Op het podium wordt de vlag zorgvuldig om de bruinhouten vlaggenstok gedrapeerd; na vijf minuten verhangen en plooien hangt het dundoek goed. Uit verveling hebben de meeste van de zeventig opgestelde tv-camera's het tafereel vastgelegd.

Het geroezemoes dat ruim driehonderd journalisten produceren verstomt wanneer Jorda en Del Ponte binnenkomen. In zijn verklaring spreekt Jorda van ,,een mijlpaal in de internationale samenwerking en een demonstratie van de internationale erkenning van de legitimiteit van het Tribunaal''.

De aanwezigheid van Miloševic in Den Haag is de voorbode van ,,een nieuw tijdperk in de evolutie van het internationaal recht''. Jorda zegt dat het Tribunaal zich ervan bewust is dat de slachtoffers hoge verwachtingen hebben van de rechtszaak.

,,De slachtoffers van deze huiveringwekkende misdaden moeten weten dat er een efficiënt mechanisme is waarbij deze verdachten voor een rechtbank worden afgerekend op hun daden'', vult Carla del Ponte later aan. ,,Niemand staat boven de wet, of weet te ontsnappen aan het bereik van het internationaal recht.''

,,Hij is hier, en daar ben ik tevreden over'', zei de openbaar aanklager. Ze hoopte dat de overdracht van Miloševic aan het Tribunaal een nieuwe impuls geeft om de verdachten die nog op vrij rondlopen op te pakken en naar Den Haag te brengen. Ze noemde het ,,schandalig'' dat de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en opperbevelhebber Ratko Mladic nog steeds niet zijn gearresteerd, terwijl er sinds 1995 een aanklacht tegen hen loopt.

Er is ,,geen enkel probleem'' geweest bij het vervoer van Miloševic naar Den Haag antwoordde Del Ponte op een vraag of de voormalig president van Joegoslavië zich heeft verzet. Del Ponte vertelde dat Miloševic gisteren aan het begin van de middag is overgedragen aan een vertegenwoordiger van het VN-Tribunaal.

Vervolg TRIBUNAAL: pagina 5

Aanklacht wordt verder uitgebreid

Vervolg van pagina 1

Miloševic werd vervolgens per helikopter overgebracht naar Tuzla in het noorden van Bosnië en vandaar met een Brits militair vliegtuig naar Nederland. Het vliegtuig landde vervolgens op de militaire vliegbasis Welschap bij Eindhoven. Vandaar werd de voormalige Servische leider per helikopter overgevlogen naar Penitentiaire Inrichting van de VN in Scheveningen.

Del Ponte heeft de griffier van het Tribunaal, die verantwoordelijk is voor de VN-cellenblok van de Scheveningse gevangenis, gevraagd Miloševic voorlopig in afzondering te houden van de andere verdachten van het Joegoslavië-Tribunaal die daar zijn ondergebracht.

De aanklacht tegen Miloševic is uitgebreid; in de gevangenis ontving hij gisteren een nieuw exemplaar van de tenlastelegging. Nog steeds gaat het alleen om misdaden gepleegd in Kosovo, maar er worden nu meer feiten, plaatsen van misdrijven en honderden meer slachtoffers vermeld.

Aan een tenlastelegging wegens misdaden gepleegd in Bosnië en Kroatië wordt nog steeds gewerkt. Volgens aanklager Graham Blewitt is deze binnen enkele maanden gereed. Del Ponte sprak een voorkeur uit om Kosovo, Kroatië en Bosnië in één rechtszaak te behandelen. Miloševic zal dinsdagochtend worden voorgeleid. Hij staat terecht voor massamoord en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de oorlog in Kosovo. Del Ponte zei dat er nog geen beslissing was genomen om de aanklacht uit te breiden met genocide, de zwaarste oorlogsmisdaad. ,,We staan vandaag aan het begin in de zaak tegen Miloševic'', zei Del Ponte, ,,niet aan het eind''.

DOSSIER TRIBUNAAL: www.nrc.nl

    • Cees Banning